4232

Мирната среща на върха за Украйна: 13 държави не подкрепиха заключителната декларация

Войната на Русия в Украйна причинява големи страдания, се казва в заключителната декларация от срещата на върха

 

Заключителната декларация на мирната среща на върха за Украйна в Швейцария не е подкрепена от всички участващи държави, предаде ДПА.

Според списък, публикуван днес от швейцарските домакини в края на двудневното събитие, документът е одобрен от 80 от общо 93 участващи държави, допълва БТА.

Сред страните, които не подкрепиха декларацията, са шест държави от групата Г-20: Бразилия, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Африка, Индия и Индонезия.

Армения, Бахрейн, Тайланд, Либия, Обединените арабски емирства, Колумбия и Ватикана също не подкрепиха документа, посочва ДПА.

Войната на Русия в Украйна причинява големи страдания, се казва в заключителната декларация от срещата на върха.

Войната на Русия в Украйна причинява "широкомащабно човешко страдание и разрушение", но пътят към мир изисква участието на всички страни, се казва в заключителното комюнике на двудневната украинска среща на върха в Швейцария, предаде Ройтерс.

"Продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна продължава да причинява широкомащабно човешко страдание и унищожение и да създава рискове и кризи с глобални последици", се казва в декларацията.

 

Следващата конференция за мир в Украйна може да се проведе след 1 или 2 години, каза латвийският президент 

Латвийският президент Едгарс Ринкевичс заяви, че според него следваща международна конференция за мир в Украйна може да се проведе след една или две години, предаде украинската агенция Укринформ.

По повод предположенията, направени в кулоарите на конференцията в Швейцария, че следваща среща може да се организира през есента, Ринкевичс каза, че това може да отнеме повече време - година или две. В същото време той отбеляза, че не иска да прави предположения за момента, в който да се свика следващата мирна конференция. Според него сега е необходимо да се работи по практическото прилагане на резултатите от първия форум.

"Това е само началото на един мирен политически процес. Бих бил много резервиран, ако кажа, че ще се развие бързо. Бих казал, че това може да отнеме година или две", каза латвийският президент. Той добави, че втората такава среща до голяма степен ще зависи от политическите процеси в много от страните членки на ЕС, НАТО и ООН.

По повод на изявленията на руския президент Владимир Путин латвийският лидер каза, че може би това е много добро напомняне към международната общност, че Русия не се бори, за да защити интересите си в областта на сигурността, а се бори, за да унищожи Украйна или да завземе колкото може повече територия.

"Мисля, че подобни "предложения" повече вредят, отколкото да помагат на Русия", заяви Ринкевичс, цитира dir.bg.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?