1553

Министерство на отбраната: Ако Русия има проблем с нас - да ни каже

Министерството на отбраната стана поредната българска институция, която остро разкритикува искането на руското МВнР силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния. По доста смел начин:

"Позицията на руското външно министерство трудно може да се интерпретира като положителен сигнал в контекста на интензивните дипломатически усилия за деескалация на напрежението, възникнало по Източния фланг на НАТО.

Изострянето на риториката идва в момент, когато е налице нова динамика в отношенията между НАТО и Руската федерация. В условията на възобновения диалог в Съвета НАТО - Русия, когато вече имаме функциониращи канали за комуникация, е трудно да бъде рационализирано подобен тип говорене. Прагматичният подход предполага, че проблемите в двустранните и съюзните отношения следва да бъдат адресирани в съответните институционални формати.

Ако Руската федерация има притеснения за собствената си сигурност, които имат отношение към България, те следва да бъдат представени включително и на двустранно ниво. Към настоящия момент пред нас не са поставяни въпроси от подобно естество.

Успехът на прилаганите дипломатически средства за деескалация на напрежението и за разрешаването на възникналите конфликти зависи от волята и искреното желание на ангажираните страни да водят ефективен, прагматичен и смислен диалог.

Ултимативният подход, от друга страна, не просто е неконструктивен, но би довел до последваща ескалация, от която никой в крайна сметка няма интерес. В този смисъл поведението, демонстрирано от Руската федерация, трудно би могло да се впише в рамките на усилията за разрешаване на проблемите на сигурността по пътя на диалога и дипломацията.

България е суверенна държава, която сама решава как да дефинира и реализира своята вътрешна и външна политика, каква да бъде линията ѝ на поведение в международните отношения, респективно – в какви съюзи да участва.

Ние сами избираме своето бъдеще. Решенията, които касаят България, се взимат от легитимните български власти в съответствие с Конституцията на страната и националната законодателна уредба. Националните ни интереси са и ще продължат да бъдат отправна точка за всяко наше решение и действие".

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Стара финландска мъдрост

Стара финландска мъдрост

21.01.2022 | 22:06

"Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е Слънцето!"

Отговори
6 5
dii

dii

21.01.2022 | 22:00

Янев после ще се оправдава: ама другарю Путин, аз не исках ама ме принудиха... много съжалявам и най-тържествено обещавам че няма да се повтори. Кълна се в партията и Матушка Русия.

Отговори
6 3
Янев Янееев бъди поне за малко мъж

Янев Янееев бъди поне за малко мъж

21.01.2022 | 21:56

Боже отърви ни от тези нефелни генерали!

Отговори
6 1
Чий ляб си ял ве урод

Чий ляб си ял ве урод

21.01.2022 | 20:41

Да със ваЗ чифутско мекере пръкнало се семетото му в земята на ЗЛАТНА ТРАКИЯ Русия има проблем Със мен Българина роден във същата ЗЛАТНА ТРАКИЯ Русия няма никакъв проблем Що не ми се случи да те стрешна на някой гьол на Марица и само пет минути да ти потопа главата в нея Долно чифутско мекере Тъ България да се отърве от такива като теб

Отговори
5 4

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?