Следвайте ни

Министър порица мъжете в Турция: Опомнете се, 234 жени загинаха при домашно насилие

viber icon

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу обаяви, че 234 жени са били убити между януари и 20 ноември в случаи на домашно насилие.

„Обръщам се към мъжете. Опомнете се. Можете да бъдете по-силни от физическа гледна точка от жените, но това е срам за всички вас. Не знам какво се опитвате да докажете ”, каза министърът на конференция за полицията в столицата Анкара за борба срещу домашното насилие и насилието над жени.

Домашното насилие е трънлив проблем за Турция, където стотици жени стават жертви всяка година от ръцете на техните съпрузи или роднини. Изкривеното патриархално мислене сред мъжете е един от основните фактори, водещи до убийствата и насилието, според активистите.

Сойлу заяви, че от МВР продължават да предприемат нови мерки за разрешаване на проблема, с промени в разпоредбите и работата на терен и разширяване на обхвата и броя на персонала на местните служители на реда, специализирани в домашното насилие и насилието над жени. Той заяви, че 3000 жени полицаи са наети само за по-добра комуникация с жертвите на насилие и е представено ново приложение, наречено KADES.

Приложението, съкратено от системата за уведомяване за спешна помощ за жени на турски език, работи като паник бутон за жертвите на домашно насилие, като алармира служителите на реда. Сойлу каза, че до момента над 620 000 души са изтеглили приложението и са получили 48 686 обаждания.

„Отговорът на обажданията е най-много до пет минути“, каза министърът. „KADES ни помогна да се намесим в около 24 000 случая на домашно насилие и да предотвратим редица потенциални загуби на животи “, подчерта той. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?