2374
Следвайте ни

Министър на Гърция: Енергийната криза ще струва на европейци 350 млрд. евро през 2022 г.

viber icon

Ако се сбъднат прогнозите на пазарите, европейските граждани ще трябва да платят над 350 млрд. евро през 2022 г. заради увеличаването на цените на електроенергията и природния газ, заяви днес гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, който взе участие в съвета на министрите на околната среда на ЕС в Брюксел, съобщи информационният портал iefimerida.gr.

Скрекас каза още, че е необходимо да бъдат предприети инициативи на централно равнище чрез създаването на европейски механизъм за подкрепа на уязвимите домакинства и на малките и средните предприятия.

В изказването си на съвета Скрекас заяви, че Гърция подкрепя напълно пакета от мерки за намаляване на емисиите парникови газове с поне 55 процента до 2030 г., като за тази цел Гърция ще постави на обществено обсъждане първия национален климатичен закон с конкретни мерки като забрана за регистрация на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2030 г. и забрана за използване на горивни инсталации с петрол за отопление.

Гръцкият министър отбеляза още, че е осигурено финансиране от 250 млн. евро за намаляване на емисиите в корабоплаването в Гърция в рамките на интегриран план на стойност 625 млн. евро за декарбонизацията на гръцките острови, който ще бъде внесен скоро в Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?