71

Military Watch: Русия вкара във войната оръжия, без аналог в света

Произвеждаме ракети земя-въздух в по-големи количества от всички останали страни, взети заедно, твърди Путин

 

Русия използва системата за противовъздушна отбрана С-400 в тандем със самолетите А-50 в Украйна за изстрелване на уникални ракети, пише Military Watch Magazine. Те са способни да поразяват цели на малка надморска височина и на големи разстояния. Никоя друга система за ПВО в света няма такива възможности.

На 7 ноември стана известно, че руските въоръжени сили са използвали системата за противовъздушна отбрана с голям обсег С-400 на украинския театър на военните действия за изстрелване на ракети с активно радиолокационно насочване към крайната точка и са я комбинирали с въздушно ранно предупреждение и система за управление (AWACS) на самолет A-50. (Именно с тази тактика руските сили са свалили 24 украински самолета за пет дни, както обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на 25 октомври, бел. ред.), пише  Епицентър.БГ.

Описанието на използваната ракета съответства много на възможностите на 40N6, уникален клас, използван от С-400 за по-добро насочване на обхвати до 400 км. Уникалната траектория на ракетата, която се издига до екстремни височини в близкия космос, преди да се спусне към целта, ѝ осигурява безпрецедентни възможности отвъд хоризонта и ѝ позволява да неутрализира цели, близки до границите на унищожение, на височина само 5 метра от земята. Това позволява на С-400 да поразяват самолети и крилати ракети на малка надморска височина и големи разстояния, нещо, което никоя неруска система за противовъздушна отбрана не може да направи поради ограниченията на кривината на Земята за боеприпаси, изстреляни по конвенционални траектории: нисколетящата цел е под хоризонта, след това е извън обхвата на локаторите.

Въпреки че 40N6 влезе в експлоатация през октомври 2018 г. и се доставя на Китайската Народно-освободителна армия от 2019 г., не е известно 40N6 да е преминала бойни тестове непосредствено преди да бъде използвана в Украйна в началото на ноември.

Поради голямото отдалечаване на 40N6 от радарите на самата система С-400, в крайния етап на траекторията, сдвояването ѝ със самолет се оказва особено ценно поради предимството на радарите, разположени високо във въздуха и осигуряващи насочващи данни за цели на ниска надморска височина, за да се гарантира точност. Източник, близък до руското министерство на отбраната, съобщи за бойното използване на ракетата и нейното свързване с A-50: "Русия използва комплекса С-400 Triumph в тандем със самолета за ранно предупреждение и контрол A-50 по време на специална военна операция в Украйна. С-400 изстрелва зенитни ракети с активна глава за самонасочване. Използването на системата срещу вражески самолети беше успешно. Ракетите са били изстрелвани на максимални дистанции и са поразявали цели на височина около 1000 метра. Съобщава се, че в битката са използвани "нови бойни глави".

Докато руският флот от самолети A-50 AWACS е сравнително малък и въпреки последните модернизации те все още имат ограничена бойна готовност, руските изтребители носят радари почти два пъти по-големи от техните западни колеги. Това не само осигурява много висока степен на бойна готовност и откриване на цели, но също така им позволява по подобен начин да предоставят данни за насочване.

Прехващачът МиГ-31 (по класификацията на НАТО Foxhound) е оборудван с най-големия радар сред тактическите бойни самолети, който е повече от шест пъти по-голям от радара AN/APG-68 на американския F-16 и е специално проектиран да осигури откриване на нисколетящи цели. Благодарение на това той се превърна в оптималния бордов сензор за взаимодействие с наземни системи за противовъздушна отбрана с голям обсег - по-специално с единици, използващи ракети 40N6.

Руски официални лица, включително президентът Владимир Путин, твърдят, че страната произвежда ракети земя-въздух в по-големи количества от всички останали страни, взети заедно, и въпреки че това твърдение остава спорно поради неизвестната степен на китайско и севернокорейско производство, ясно е, че Русия има определено превъзходство над общия производствен капацитет на всички страни от НАТО. Това ѝ позволи да доставя С-400 както на Беларус, така и на Индия (и то с изключително високи темпове), като същевременно изгражда собствените си сили и придобива ракети, за да замени тези, използвани по време на операциите в Украйна.

Този мащаб на производство беше до голяма степен постигнат чрез изграждането на три големи нови съоръжения, включително ново крило на завода в Обухов в Санкт Петербург, напълно модернизиран завод Avitek в Киров и завод NMP в Нижни Новгород. Този дълъг процес започна още през 2000-те години и позволи на предприятията да започнат масово производство на S-400 през втората половина на следващото десетилетие, започвайки около 2016 г.

Значителният мащаб на производство на ракети земя-въздух направи възможно подготовката на няколко нови полка С-400 всяка година, заедно с производството на други системи с голям обсег, включително С-300В4 и С-500. Комбинацията от висока мобилност и висока степен на откриване на цели С-400 с много дълъг обсег на поразяване му позволява да заплашва вражеските бойни самолети в много широки зони, а също така осигурява защита на големи територии срещу всички видове тактически ракетни атаки, включително ракети, летящи с ниски хиперзвукови скорости.

Новата система С-500 разширява тези възможности и въпреки че е по-малко оптимизирана за поразяване на тактически бойни самолети, тя осигурява отбранителни способности срещу междуконтинентални балистични ракети, сателити, космически самолети и по-бързи класове хиперзвукови оръжия, а също така има огромен обсег - до 600 км, засенчвайки дори С-400 с 40N6 по този показател.

Броят на дивизионите С-400 в Русия се очаква да надхвърли 60 до 2027-2028 г., но всички съществуващи единици вече са оборудвани с ракети 40N6 и се очаква скоростта на тяхното производство да надвишава 300 единици годишно. Това отразява факта, че в продължение на десетилетия за придобиване на наземни системи за противовъздушна отбрана в Русия се отделят няколко пъти повече средства, отколкото за придобиване на тактически бойни самолети.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
20 коментара
БАШНЯТА С ЛАСТИЦИТЕ

БАШНЯТА С ЛАСТИЦИТЕ

10.11.2023 | 17:54

ТЕЗИ РАКЕТИ ГИ ИСТРЕЛВАТ С ЛАСТИЦИ ДА НЕ ГИ ЛОВЯТ РАДАРИТЕ НА ФЕРМЕРИТЕ.

Отговори
2 2
ЛЕНИНСКИТЕ ЛАСТИЦИ

ЛЕНИНСКИТЕ ЛАСТИЦИ

10.11.2023 | 18:22

ТЕЗИ РАКЕТИ СЕ УПРАВЛЯВАТ ОТ СЪВЕЦКИ КОМПЮТРИ ИМЕНИ ЛЕНИНА. ИМАТ СТРАХОВИТОТО ПРОЗВИЩЕ ЧЕРВЕНИТЕ ЛАСТИЦИ

Отговори
3 2
Внимание!!! ОПАСНОСТ ОТ ПАДАНЕ ПРИ ВНЕЗАПНО СПИРАНЕ НА АВТОБУСА

Внимание!!! ОПАСНОСТ ОТ ПАДАНЕ ПРИ ВНЕЗАПНО СПИРАНЕ НА АВТОБУСА

10.11.2023 | 16:36

Животновъда е тъ..п лайнометстващ ро.м с малка п.и.шка, който страда от дефицит на окситоцин и освен с хейтване, се занимава и с развъждане на бездомните кучета. А горното оригинално предупреждение с табела в автобус на "масовия градски транспорт" е типично за краварския манталитет.

Отговори
0 2
пишещ

пишещ

10.11.2023 | 13:52

И аз да попитам - кой и колко ви плаща за тези *умни писания*?Жалки сте!

Отговори
2 1
656

656

10.11.2023 | 13:03

Слушайте гинеколожката от джендърска германия- путин вече два пъти умря и нямат чипове та взимат от пералните

Отговори
3 4
EmmA

EmmA

10.11.2023 | 10:55

Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами-~~---- https://min.lc/diabexin

Отговори
0 1
Да,да ама не.

Да,да ама не.

10.11.2023 | 10:12

Като сте толкова отворени вие как ще защититите България? С какво ще я защитити или ще чакате краварите да ви кажат как? Колкото и да съм тъпа и проста ще я защитите с руско оръжие, но преди това ще за насерете.

Отговори
11 7
Някакъв простак го измисли това “кравари”

Някакъв простак го измисли това “кравари”

10.11.2023 | 10:43

и на простолюдието много му се хареса.

Отговори
5 4
Животновъда

Животновъда

10.11.2023 | 12:23

Работата на "краварите" е да доят и колят тъпитe руZZки гoведа. А иначе 65% от крепостните селяни на плешивия фашиSSтки кръволок путкин още ползват kенефи на двора. Според нашенските рубладжийски , азиатски гъzолизци хората на запад дупe дават , за да емигрират в " земния рай" рашистан. Според безпристрастна статистика още няма НИТО ЕДИН такъв случай. Масова практика обаче е млади рускини да дават дупe /в буквалния смисъл/ за да се махнат от путинския "рай". Понимаеш бляд болшевишкая?

Отговори
8 3
Внимание!!! ОПАСНОСТ ОТ ПАДАНЕ ПРИ ВНЕЗАПНО СПИРАНЕ НА АВТОБУСА

Внимание!!! ОПАСНОСТ ОТ ПАДАНЕ ПРИ ВНЕЗАПНО СПИРАНЕ НА АВТОБУСА

10.11.2023 | 16:34

Животновъда е тъ.п лайнометстващ ро.м с малка п.и.шка, който страда от дефицит на окситоцин и освен с хейтване, се занимава и с развъждане на бездомните кучета. А горното оригинално предупреждение с табела в автобус на "масовия градски транспорт" е типично за краварския манталитет.

Отговори
0 2
Човек

Човек

10.11.2023 | 10:02

Айде руснаците да ги приключват тези и войната да свършва, защото милиони страдат заради нея. Но за жалост подобни новини се пускат с цел да се оправдае спонсорството на запада към войната, заради която страда цяла Европа и не само.

Отговори
8 12
руSSнаците

руSSнаците

10.11.2023 | 12:27

Ей сегичка другарю ги приключваме. Само да си поогащим малко скъсаните ватени гащи.

Отговори
7 0
Внимание!!! ОПАСНОСТ ОТ ПАДАНЕ ПРИ ВНЕЗАПНО СПИРАНЕ НА АВТОБУСА!

Внимание!!! ОПАСНОСТ ОТ ПАДАНЕ ПРИ ВНЕЗАПНО СПИРАНЕ НА АВТОБУСА!

10.11.2023 | 09:51

Изчетох тази „реклама” дума по дума и буква по буква с най-голям интерес. Всички други реклами, с които фармацефтичната мафия ни бомбардира от всички страни и ни рекетира по всички медии, избягвам да възпримам по всякакви възможни начини. Нема да си купя нито един от продуктите, които ми навират в очите и ушите с техните най-долни и досадни средства! Причината хората да не ходят да гласуват е точно рекламният тормоз и рекет, на които ни подлагат „управниците”! А продажните тролове-лайномети да го ду.хат!!!

Отговори
1 5
opoziciqta

opoziciqta

10.11.2023 | 09:24

Колко получихте за тази реклама?

Отговори
11 5
Име

Име

10.11.2023 | 09:16

Руският болен, най-здравият болен!!!

Отговори
13 6

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?