Следвайте ни

Милиони в Тексас зъзнат без ток, студът вече взе 30 жертви

viber icon

1,5 милиона домакинства и бизнеси останаха без електричество във втория по големина щат с САЩ – Тексас. Причината е студен фронт, който докара там температури като в Аляска. 

Бурята се движи на изток и вече засегна милиони в щатите Луизиана и Мисисипи. 

Според Fox News причината за липсата на електричество са замръзналите от студа ветрогенератори за производство на ток. Щатът се изправя за първи път пред такова бедствие. 

До 2008 само 2% от електричеството му е идвало от енергията на вятъра. Сега тази величина е между 20 и 25%. Коментатори препоръчват правителството да преразгледа плановете си за зелена сделка след тази ледена катастрофа.

Жертвите от студа са над 30 души. Един е намерен мъртъв задушен от вългероден оксид в гаража си, докато опитвал да се стопли в автомобила си, а друг е изгорял до смърт от пожар в камина. 7 деца са в болница с отравяне с въглероден оксид, съобщи USA Today.

Заради ниските темпетаратури на много места не работят системите за пречистване на питейна вода. Властите препоръчаха на американците да пият само преварена. Близо 7 милиона трябва да преварят водата си, а ток няма. 

В много градове властите организират топли общински центрове, захранвани с дизелови генератори, където най-пострадалите от студа може временно да се приютят.

Компаниите за търговия с еректричество предупредиха, че сметките на тексасци за месеца ще са много високи. Някои от тях предложиха кредитиране на сметките със 100 и 150 долара за да запазят клиентите си.

Снимика: MPR News

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?