Следвайте ни

Милиардите от Европа потичат след часове

viber icon

Одобреният Европейски фонд за възстановяване на европейската икономика (RRF) с обем от 672,5 милиарда евро заеми ще започне да работи на 1 юни, се казва в съобщение за пресата, публикувано на уебсайта на Европейския съвет.

"Съветът получи официални уведомления за одобрение на решението за собствените си ресурси от всички 27 страни членки. Следователно, това решение влиза в сила утре, 1 юни. „Следващото поколение ЕС“ ще започне своята работа утре.

Европейският съюз вече може да получава необходимото финансиране за възстановяване на европейската икономика и социална сфера", се казва в прессъобщение с позоваване на министър-председателя на Португалия, председателстваща Съвета на ЕС, Антониу Коща.

Документът обяснява, че завършването на процеса на ратификация позволява на ЕС да започне да взема заеми от капиталовите пазари още през юни 2021 г. Така на 1 юни структурата, предназначена да подпомага икономиката на ЕС, ще започне да функционира, съобщава ТАСС.

Европейската комисия тържествено обяви инициативата си за създаване на такъв фонд през април 2020 г. Основните му параметри бяха одобрени на срещата на върха на ЕС през юни 2020 г., след което започна процесът на одобрение в институциите в Брюксел. Този фонд е основният елемент на програмата на следващото поколение на ЕС с обем от 750 млрд. Евро.

Средствата за този фонд ще бъдат натрупани чрез вътрешни заеми, които се планира да бъдат изплатени до 2052 г. След това тези средства ще бъдат разпределени за държавите от ЕС под формата на заеми и безвъзмездни средства за инвестиции в икономическо възстановяване. Плащанията обаче няма да започнат скоро - първо, всички държави от ЕС трябва да представят национални планове за възстановяване на Европейската комисия и след като ЕК ги одобри, те ще могат да започнат да получават финансиране от този фонд.

Едно от условията за разпределяне на пари по тази линия е изискването на Брюксел да насочи поне 30% от всички инвестиции от този фонд към развитието на „зелената икономика“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

МЪКАААА

МЪКАААА

01.06.2021 | 08:41

е те сега БОЙКО КЕ УМРЕ...ОТ МЪКАААА!!! МЪКАААА КАК ДА ИЗТЪРВЕШ ТОЯ МАЗЕН КОКЪЛ...?!?!

Отговори
0 3
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

01.06.2021 | 01:38

Те може и да потечат,ама не и за обикновеният българин.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?