46

Милен Керемедчиев: Израел ще воюва на три фронта. Това е техният 11 септември

"Хамас" не използвали телефони или компютри, а бележки, за да не бъдат засечени

Нищета и мизерия в Ивицата Газа. Изоставена е от света, категоричен е бившият зам.-външен министър.

„Това бе израелският 11 септември. По начина, по който то бе организирано и по начина, по който бе проспано от службите. Много паралели могат да се направят между 11 септември в САЩ, когато властите бяха хванати в неведение, както и сега се случи в Израел“, каза в предаването „Тази неделя“ бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

„Този конфликт е трупано с години напрежение, което ескалира, защото ивицата Газа е откъсната от палестино-израелските разговори. В Западния бряг се преговаря постоянно“, посочи Керемедчиев.

„Ивицата Газа е изоставена от света. Живеят в нищета и мизерия“, категоричен бе той.

„Тази атака е дълго планирана и много добре организирана. Зад нея 100% седи Иран, защото този тип ракети са иранско производство. Със сигурност в организацията участват и инструктори от иранската гвардия, които са едни от основните организатори на тези събития“, каза бившият зам.-външен министър.

По думите му „Хамас“ не са използвали компютри или телефони, а са използвали бележки и от уста на уста, за да не бъдат засечени Израел. „Хамас“ използвали малки мобилни екипи. Според него това била опасността на атаката.

Керемедчиев посочи, че именно, защото са малки на брой групи могат да се крият в къщи и да взимат заложници.

„За да може Израел да разчисти своята територия, трябва да провери къща по къща и стая по стая“, посочи той.

По думите му в момента, в който Израел направи нападение с тежка техника, ще се оформи бежанска вълна, която може да достигне до един милион.

Хизбула“, която е в Ливан, подкрепя „Хамас“. Те също притежават ракети от Иран и не е ясно дали няма да нападнат Израел от север“, подчерта бившият външен министър. По думите му е много вероятно и „Хизбула“ да се включи във войната.

В момента на летището е доста спокойно и чакаме полет от България, каза Николай Велинов
Израел се готви на война на три фронта – през Ливан от „Хизбула“, от Западния бряг и от ивицата Газа“, подчерта той.

Керемедчиев подчерта, че случващото е на фона на сделка между САЩ и Иран за размяна на американски граждани срещу това Америка да размрази 6 млрд. долара на Иран. Второто нещо е, че Израел е започнал преговори с Украйна за предоставяне на тяхната система за въздушна защита, за да може да се справи с руските ракети и дронове.

„Тези две събития водят до заключението, че Иран седи за ескалирането на напрежението, но и Русия също би имала изгода от увеличаването на напрежението“, посочи Керемедчиев.

Според него палестинците се чувстват изоставени от „арабските си приятели“. Той подчерта, че Израел сам трябва да си реши конфликта без намеса на други страни.

„Такъв тип конфликт води до повишаване на цените на петрола, което води до вдигане на инфлацията“, заключи Керемедчиев.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Доколкото помня

Доколкото помня

08.10.2023 | 13:11

След Втората световна война е имало решение за създаване на две държави - на евреите и на палестинците. Едната така и не се е случила. Досетете се защо. Арабската солидарност се ограничава до войни.

Отговори
5 2
ясно

ясно

08.10.2023 | 10:29

Жална им майка на талибаните ще ги гонят до края н а света но ще бъдет унищожени

Отговори
14 3
666

666

08.10.2023 | 14:53

По скоро еврешугите ще бъдат унищожени

Отговори
3 6
ясно ли ти е,

ясно ли ти е,

08.10.2023 | 17:52

че на евреите не им пука за теб?

Отговори
1 1
Мдааа

Мдааа

08.10.2023 | 10:08

Оказа се Хамас добре са се подготвили, а ЦЕХАВА и Мосад бяха унизени. Жалко е,за стотиците мирни жертви и от двете страни. Една мисъл ме гложди - Как става така,че Нетаняху за трети път успява да радикализира арабите, преди това даже и споразумения имаше между Израел и Палестина.

Отговори
6 4

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?