2374
Следвайте ни

Михаил Горбачов: СССР можеше да бъде спасен

viber icon

Съветските власти изначално подцениха мащаба на проблемите с междунационалните отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото реформиране. СССР можеше да бъде съхранен дори и след августовския пуч през 1991 г. със създаването на Съюз на суверенните държави, заяви днес в интервю за ТАСС първият президент на СССР Михаил Горбачов.

"Ние отначало подценихме мащаба и дълбочината на проблемите с междунационалните отношения, с отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до извода, че Съюзът има нужда от обновление", изтъкна бившият съветски лидер.

По думите на Горбачов съветските власти са имали за цел да създадат "реална федерация с реален суверенитет на републиките, които предоставят на центъра част" от този суверенитет.

"Сигурността, отбраната, транспортната мрежа, единната валута, гарантирането на правата на човека съгласно проекта за съюзен договор бяха в сферата на компетентност на съюзните структури. Уверен съм, че това беше жизнеспособен вариант, повечето републики щяха да го подкрепят, но" августовският пуч осуети тази възможност, каза Горбачов.

"Дори и след пуча обаче, когато републиките обявиха независимост, а позициите на президента на СССР бяха сериозно отслабени, смятах, че Съюзът може да бъде съхранен. И предложих да се договорим за Съюз на суверенните държави", уточни първият президент на СССР.

Горбачов отбеляза, че Съюзът на суверенните държави е щял да бъде конфедерация, характеризираща се с по-широки компетентности на републиките.

"По-конкретно, те щяха да станат членове на ООН, а Съюзът щеше да съхрани мястото си в Съвета за сигурност. Щеше да бъде съхранено единството на въоръжените сили, контролът над ядрения арсенал. Уверен съм, че щеше да е много по-добре от това, което стана след разпадането на Съюза", обобщи Горбачов.

 
Михаил Горбачов подаде оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г.

Коментари (10)

Благодарим ти Горби

Благодарим ти Горби

25.12.2021 | 14:48

На 3 декември 1989 г. Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов и колегата му от САЩ Джордж Буш – слагат край на Студената война. Двамата държавни глави се срещат на туристическия лайнер „Максим Горки“ край бреговете на Малта. Някои действия на Михаил Горбачов, особено през 1989 г., са показателни. Природните стихии непосредствено преди срещата – също; в нощта на 1 срещу 2 декември край Малта се надига страховита морска буря, вълните достигат до 2,5 м във височина, припомня сайтът Русофили. Поради лошото време преговорите не могат да се проведат нито на американски, нито на съветски военен кораб, приема се да станат на туристическия кораб “Максим Горки”, закътан в залива на малтийската столица Валета. Срещата край Малта всъщност се състои от две къси срещи насаме между Михаил Горбачов и Джордж Буш и два по-дълги общи разговора, от по 4-5 часа. poster Още на първата кратка среща, в 10 ч. на 2 декември, Горбачов заявява, че Съветският съюз няма да се меси в развитието на събитието в източноевропейските държави. Тази съветска позиция не е особено нова, нея Горбачов съобщава още на 23-25 октомври, когато е заявен отказ от използване на сила при развитието на събитията в Източна Европа.

Отговори
1 0
седесеруха

седесеруха

25.12.2021 | 15:16

И за какво му благодариш олигфрен, че сега си от ЕС ли, "свободен" - пет пъти ваксиниран и затворен? Или "богат" - чистиш кенефа на някое паки в Англия, за какво му благодариш?

Отговори
1 2
Край Малта  на борда на туристическия лайнер „Максим Горки“

Край Малта на борда на туристическия лайнер „Максим Горки“

25.12.2021 | 14:47

- Пешо, колега, дай да си сменим жените, моля те. - Ама Жорка, аз не съм женен... - Добре де, вземи мойта, без нищо...

Отговори
1 1
Бай Тошо

Бай Тошо

25.12.2021 | 12:52

След като закри и разпадна СССР лично тоя, явно вече го е хванала деменцията!

Отговори
3 1
Любопитно

Любопитно

25.12.2021 | 12:31

Защо този предател на страната си не последва съдбата на всички изменници ? Защо бе оставен жив? За всички честни хора Горби си е най-долен предател и би следвало да има съдбата на предател.

Отговори
5 2
В грешка си

В грешка си

25.12.2021 | 14:32

" всички честни хора" по това време бяха в Сибир!

Отговори
2 1
Христофор

Христофор

25.12.2021 | 12:27

Духайте го Гербери,Бесепари,Депесари и русофоли

Отговори
3 3
Фантазьор

Фантазьор

25.12.2021 | 12:26

Мноого си далече от реалноста в Щатите и Европа. Ако те /американците/ имаха възможност да задоволят нуждите на Европа от газ, НО на цените на руския газ, то те отдавна биха го направили. Но те /янките/ вече са уат от безплатния и петрол и газ от близкия изток, Либия, Венецуела, Африка и в перспектива цените и за тях самите /за вътр. пазар/ вече тръгнаха необратимо нагоре. Техните тексаски находища са недостатъчни за тях, но ВЕЧЕ няма откъде да се облажат /инжекциите чрез исл. държава рухнаха/. Тези кораби може да спасят от студ НЯКОИ адменистрации, но като цяло Европата яко ще постудува. Тъй че по-внимателно - дереджето си остава замразено. Но пак стигаме до недалновидната политика на ЕС /Герм и Фр./. Каквото търсели - намерили.....

Отговори
4 4
Лоши Коледни новини за Гъзпромаджиите

Лоши Коледни новини за Гъзпромаджиите

25.12.2021 | 11:46

САЩ спасяват спешно Европа с природен газ. Това ще позволи да се свалят наполовина цените на газа в ЕС още през следващата седмица. Над 30 танкера с втечнен природен газ са напуснали през последните дни пристанища в САЩ на път за Европа, съобщи Блумбърг Файнънс. Според данните, събрани от агенцията от открити източници, 10 танкера вече са отбелязани като пристигнали на Стария континент, а други 20 са напуснали САЩ по-късно и в момента пресичат Атлантическия океан.

Отговори
6 6
Пхахаха

Пхахаха

25.12.2021 | 13:13

Да седесеруха, Путин фалира!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?