71

Мигрантите в ЕС се увеличиха с 86% за 7 месеца

Броят на мигрантите в Европейския съюз се е увеличил с 86% през първите седем месеца на 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година, съобщи граничната агенция на блока Фронтекс.

 

Само през юли броят им се е увеличил с 63% на годишна база до 34 570 души. Общо 155 090 мигранти са пристигнали в ЕС от януари до юли, се казва в съобщението.

 

Украинските бежанци, влизащи в ЕС през гранични пунктове, не са включени в цифрите, посочва агенцията.

 

Според Фронтекс 7,7 милиона украински граждани са влезли в ЕС от началото на руската инвазия през февруари.

 

Западнобалканският маршрут, който преминава през Гърция и България, продължава да е „най-активен“. Там са регистрирани над 14 866 нередовни влизания, „близо три пъти повече“ от юли миналата година. Основните националности по този маршрут са мигранти от Сирия, Афганистан и Турция.

 

Централният средиземноморски маршрут е бил използван от повече от 42 500 мигранти между януари и юли, което е увеличение от 44% в сравнение с първите седем месеца на миналата година.

 

Броят на засичанията по източносредиземноморския маршрут остава висок с 22 601 пристигания, „повече от два пъти“ в сравнение с миналата година.

 

Броят на пристигналите в Кипър представлява повече от половината от общия брой разкрития, като повечето мигранти идват от Сирия, Нигерия и Конго.

 

На източната граница на ЕС броят на незаконните преминавания е намалял с 32% от началото на годината до 2923. Основните националности, присъстващи по този маршрут, бяха граждани на Украйна, Ирак и Беларус. Агенцията Фронтекс е обвинена, че умишлено и систематично е сътрудничи на Гърция за незаконно отблъскване на търсещи убежище в турски води в Егейско море.

 

Разследване от 129 страници на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) установи, че Фронтекс, под ръководството на бившия изпълнителен директор Фабрис Леджери, е съучастник в гръцките усилия да принуди мигранти и търсещи убежище, пресичащи Егейско море, да се върнат в Турция, съобщава германското списание Дер. Шпигел.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Натоварват се здравната и социална системи на ЕС

Натоварват се здравната и социална системи на ЕС

14.08.2022 | 15:34

ПУТЛЕР ДОВОЛЕН!

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?