4020

Мицотакис заплаши кандидат премиера на Северна Македония с “неприятно преживяване”

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предупреди Християн Мицкоски, че ще се сблъска с “неприятно първо преживяване” на срещата на НАТО във Вашингтон през юли, ако не спазва Преспанското споразумение.

“По отношение на Скопие посланието ми към кандидата за премиер е много ясно. Предизборният период приключи. Договорът от Преспа трябва да се спазва. Нека даде категорично изявление, когато официално встъпи в длъжност като министър-председател, че спазва Преспанското споразумение”, каза Мицотакис пред гръцката телевизия "Антена", визирайки Мицкоски.

“В противен случай единственото, което ще може да постигне, е едно много неприятно първо преживяване, когато всички заедно се срещнем във Вашингтон, на 75-ата годишнина на НАТО, в началото на юли”, добави гръцкият премиер и отново повтори, че Срещата на върха ще повдигне конкретния въпрос.

Мицотакис посочи, че смята „хората в Северна Македония за приятелски настроени”.

В крайна сметка „ако искат да се доближат до Европа, пътят към Европа минава през Гърция и през добрите отношения с Гърция“, допълни той и подчерта, че същото важи за Албания.

На въпрос дали се обсъжда възможността Гърция да наложи вето на двете страни към Европейския съюз, Мицотакис отговори:

“Не мисля, че ще трябва да се стига дотам, защото съм сигурен, че накрая логиката ще надделее. Но мисля, че бях напълно ясен.”

На 5 май лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се отново се зарече да нарича страната си “Македония” и призова гръцките политици “да не се държат като талибани” по отношение на Преспанското споразумение.

Днес Мицкоски ще получи мандат за съставяне на правителство от президента Гордана Силяновска-Давкова. По време на своята клетва на 12 май Силяновска използва само името "Македония" вместо официалното наименование - Република Северна Македония, в нарушение на Преспанското споразумение. Тя предизвика международен дипломатически скандал.

Договорът бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от тогавашните външни министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров. Споразумението трябваше да край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?