49

Мицотакис и Ердоган се разбраха за малцинствата и борбата с тероризма

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и турският президент Тайип Ердоган се срещнаха вчера на официален обяд в Истанбул. 

„Въпреки разногласията между Турция и Гърция, на срещата беше договорено комуникационните канали да останат отворени и да се подобрят двустранните отношения“, се казва в турското изявление.

Анадолска агенция

Срещата се фокусира върху взаимните и регионални ползи от засилването на сътрудничеството между двете страни.

Гърция и Турция са съюзници в НАТО, но имат обтегнати отношения заради конкурентни претенции за морски граници, които засягат правата за енергийни проучвания в източното Средиземноморие.

Гърция обвини Турция, че позволява на мигранти да пресичат нейните сухопътни и морски граници въпреки споразумението с Европейския съюз за предотвратяване на незаконното преминаване.

Ердоган каза на Мицотакис по време на срещата, че „с цел да се започне нова страница в двустранните отношения“, Гърция и Турция могат да постигнат напредък по въпроси като Егейско море, малцинствата, борбата с тероризма и миграцията.

На срещата е обсъдена и неотдавнашната инвазия на Русия в Украйна.

По-късно през деня Мицотакис изрази убеждението си, че срещата му с Ердоган е минала добре пред Вселенския патриарх Вартоломей, когато двамата се срещнаха в гръцкото консулство в Истанбул.

„Трябва да ви кажа, че това беше среща, която се проведе в добра атмосфера. Надявам се, че сме се разбрали. В този момент е по-важно да се съсредоточим върху това, което ни обединява, а по-малко върху това, което ни разделя“, обърна се Мицотакис към патриарха.

Гръцкият премиер заяви, че вярва, че „ние поставяме основите за подобряване на нашите отношения“ и добави, че ако има добър напредък, Гърция може да организира среща на Съвета за сътрудничество на високо ниво през есента. Това беше механизъм за сближаване, който двете страни създадоха през 2010 г.

Анадолска агенция

Срещата между Мицотакис и патриарха дойде, след като гръцкият премиер присъства на неделната литургия във Вселенската патриаршия в квартал Фенер, в Истанбул, по-рано през деня.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?