71

Мицкоски: България влиза в конфликт на ниво Студена война

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски каза днес, че напрежението в отношенията между България и Република Северна Македония е нещо, за което е предупредил, че ще се случи.

Според него е тревожен фактът, че "въпреки всички отстъпки, които правителството на Северна Македония направи и отстъпи на практика за всичко, което се искаше от него, за да запази министерските си кресла, другата страна влиза в конфликт, който би го поставил на ниво "студена война", предаде БТА.

Мицкоски заяви, че това се случва, защото Република Северна Македония се е поддала на българските искания, а "България, която на практика е получила всичко, смята, че е нейно естествено право да получи всичко, което поиска". Извикването на посланика на България в Северна Македония, "вместо да изпълнява посланическите си функции" в Скопие, от София "оправдават с бунт заради случилото се в Охрид".

"Предупреждавахме за това, но за съжаление имаме политически неграмотници, престъпници и корумпирани политици, които буквално са готови да преглътнат всичко, за да запазят позициите си за сметка на македонските народ, идентичност и граждани. Виждате, че те функционират като анализатори, и правителството, и Стево Пендаровски, седят и правят анализ. От Пендаровски чуваме, че това е някакъв заговор, някакви тайни служби, външни влияния и фактори за дестабилизиране на (Република Северна) Македония, и нито единият, нито другите след срещата на Съвета за сигурност не излязоха да кажат кои са тези чужди служби, фактори на влияние и хората, които искат да дестабилизират държавата", каза Мицкоски.

"Тоя джамбаз, как му беше името на този европейски политик, каква му беше фамилията, той вече не знае какво да прави, буквално се държи като циркаджия във вариете, за да вземе някоя политическа точка повече по темата. Той мрази и обижда македонците, мрази Македония. Те не направиха буквално нищо", каза Мицкоски, допълвайки, че очаква час по-скоро да има предсрочни парламентарни избори, а "следващото правителство на ВМРО-ДПМНЕ ще има трудна, но не и невъзможна задача, да поправи всички грешки".

След Съвет по сигурността президентът на РСМ в понеделник Стево Пендаровски обяви, че ще предложи на правителството да въведе забрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български политици заради действията, които предприемат срещу Скопие. Поводът са честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в македонската столица. Пендаровски не назова име на българския евродепутат, но македонските медии написаха, че той вероятно визира евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки.

А днес българският външен министър Николай Милков заяви, че по отношение на контраатаката срещу Ангел Джамбазки и други наши политици, мисля, че това е част от някакъв нов наратив македонски, който да направи така, че да се омаловажи първо атаката срещу българина, системните атаки срещу българските клубове и общности там, които ескалират, които започнаха с приемането на един репресивен закон там, продължиха с палеж, за който беше получена условна присъда, последва стрелба и сега физическа разправа с човек, който е член на българската общност. Там се опитват да ни вменят една поделена вина - от двете страни на границата има луди глави. Не може да има такива аналогии", каза Милков.

България ще вземе всички мерки по отношение на случая "Пендиков" и те вече са в ход. Той заяви, че когато се е случила атаката срещу секретаря на българския културен клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков, в Република Северна Македония първоначално е имало стъписване и са си признали на различни нива, че това е престъпление от омраза. След това са започнали да се прокрадват сценарии, че Пендиков бил наркоман и наркодилър, а най-смелите твърдят, че българките клубове са места на организирана престъпност и че се финансират от наркотрафик. "Това е наратив, който не можем да споделяме и ще вземем всички мерки", каза Милков.

Той вече е информирал на Съвет "Външни работи" в Брюксел външните министри на страните членки на ЕС. Разпространен е до всички държави членки писмен меморандум по тези въпроси. Предстои да бъде направена среща у нас с всички посланици на държавите членки. Ще се използват и други механизми, включително механизма на ОССЕ, които имат още наблюдаваща мисия в Скопие. Имаме инструментите на Съвета на Европа, уточни Милков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Тоя платен нацист Мицкоски още ли е цял?Не са ли го претрепали някъде?

Тоя платен нацист Мицкоски още ли е цял?Не са ли го претрепали някъде?

28.01.2023 | 21:44

Той е еквивалента на нашето просто Кире.И каза,че ще напусне политиката.Какво седи още и лае там и се обажда по поръчка на Кремъл и Сърбия?!

Отговори
2 0
Жорж Тенетовски

Жорж Тенетовски

26.01.2023 | 23:00

Група СевероМакедонски Националисти. разобрали ,че " Международния Македонски Конгрес в Ню Йорк сформират Нова влиятелна организация "Македония без Бьлгари " Взели самолёта .Кацат в Ню Йорк и отиват пред посочената Мега Админастративна Сграда !!!! Влизат вьтре !!! Отварят Врата на една голяма зала ... А вьтре Дискретна Коч компания .........льскат бастуни под такта на Диско музик!!!! Макетата питат : - Извините , тук ли е Организацията "Македония без Бьлгари " ? Един от присьстващите отговорил : - Тук ебем без путки !!!!!!Организацията ,която тьрсите бяха в стаята до нас ,но ги изгониха за неплатен наем !!!!

Отговори
4 1
Губещи

Губещи

26.01.2023 | 20:04

Тъъпите макета продължават с проостотиите. Нашите мало-умници реагират абсолютно неадекватно. Въпроса е кой печели от цялата работа.

Отговори
7 0
????

????

26.01.2023 | 17:39

Груески къде избегА от Закона?

Отговори
18 0
Мх...

Мх...

26.01.2023 | 17:26

Твоето АНТИБЪЛГАРСКО И ПРОСТАШКО МНЕНИЕ може да си го казваш в някой *македонски* вестник!

Отговори
10 6
Хм…

Хм…

26.01.2023 | 17:07

Балканската диващина и от двете страни е налице. Първо ние с имената на уж културните ни центрове с крайно некултурните им имена. На един теро рист - Ванче Михайлов и един австро-италианец, продукт на многовековни аристократични инцести, турен ни за цар, съюзник на Адолф Хитлер. И терористичната нечленоразделна реакция от македонците като типичен за тях отговор.

Отговори
21 8

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?