49

Метеоролог: Турция вече има двусезонен климат

Силната гореща вълна обхванала Европа минава през Балканите

Лятна гореща вълна, която обхвана Европа и достигна рекордно висока температура в региона, сега се спуска от Балканите към Турция и ще се разпространи в страната от 22 юли, предупреди виден турски метеоролог, предупреждавайки гражданите да се подготвят за знойна жега, която ще продължи известно време.
 
„Това са само първите дни на горещата вълна, която изглежда по-силна от вълната през 2013 г. Огромната жега, която засяга Европа от дни, се очаква да продължи там до следващия вторник и може да причини сериозни здравословни проблеми на континента. Горещата вълна ще се разпространи и в Югоизточна Европа и Балканите след сряда“, заяви Орхан Шен.
 
Жегата веме е осезателна и в Турция. През уикенда бяха регистрирани най-високите температури за лятото досега. Адияман на югоизток отбеляза температури до 49 градуса по Целзий в събота, докато в източната провинция Ерзурум, известна с дългите си зими, имаше 35 градуса по Целзий. Адана, известна със знойната си жега през лятото, регистрира 47 градуса по Целзий в понеделник.
 
Професор Орхан Шен, експерт по метеорология от Истанбулския технически университет (İTU), каза пред вестник Сабах в понеделник, че 16 милионния град досега е бил пощаден от европейската гореща вълна, но може да бъде „частично“ засегнат от петък.
 
Шен също така посочи, че кабинетът на губернатора на южния турски курортен окръг Мугла, е предупредил, че изгарящата жега е опасна от гледна точка на горски пожари. „Следващата седмица трябва да бъдем внимателни, тъй като изглежда, че горещата вълна обхванала района, ще остане поне няколко дни.“
 
Шен подчерта, че горещите вълни могат да бъдат утежняващ проблем за Турция и в бъдеще. „Трябва да забравим обичайните климатични модели. Турция вече няма средиземноморски климат. Сега е сух климат и се насочваме към година с „два сезона“. Жегите са неизбежни", заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?