1553

Метавселената ще е технологичният бум на 2023 година

Следващата стъпка в еволюцията на интернет вече е по-близо, отколкото предполагаме. Така наречената метавселена включва в себе си множество дигитални светове, в които хората ще се събират, за да работят, играят и срещат. Според експертите 2023-а е годината, в която метавселената ще стане част от живота ни за пръв път. 

Въпреки че е рано да кажем, че още през следващата година напълно ще може да се потопим в „метавселена“, то технологията напредва с все по-бързи темпове. Различните анализи предвиждат, че до 5 години възможностите, които ще се открият пред потребителите в мрежата, ще бъдат безкрайни.

Най-общо казано, метавселената се определя като сближаване на физическия и цифровия свят. Метавселената днес е това, което беше интернет през 1995 година - революционна идея, която в зародиша си изглежда твърде шантава и нишова. Метавселената обаче вероятно ще има толкова голямо влияние върху обществото, колкото и интернет. Това напълно ще промени начина, по който работим, живеем и се социализираме. 

Движещата сила зад метавселената идва от две места. На първо място гейминг индустрията може да бъде определена като "душата" на новата технология. Най-близкото преживяване до това в метавселената отдавна са компютърните игри и феновете всяка година очакват новите заглавия, които да предложат все повече реализъм във виртуалния свят. Като "сърцето" на метавселената обаче може да определим големите технологични компании, които на практика ще изградят инфраструктурата и архитектурата на новите дигитални светове. 

Парите, които гигантите в технологичния бизнес инвестират в момента, са доказателство, че метавселената ще бъде нещо революционно. Така например Microsoft ще придобие ActivisionBlizzard за 69 млрд. долара, а

сделката беше обяснена като част от експанзията в метавселена

от страна на Бил Гейтс. Миналата година пък компанията зад най-използваната социална мрежа Facebook се преименува на Meta, с което обяви гласно амбицията си да бъде основен двигател в новия свят и хегемон още от началото.

Първите матрици на метавселената вече съществуват в дигиталните светове на Roblox, Minecraft и Fortnite. И трите игри са категорично определяни от мнозина като основата, върху която почти всички други компании ще градят собствените си метавселени. Те обаче предлагат двуизмерно изживяване. Марк Зукърбърг обаче вижда метавселената като по-дълбоко изживяване, което съчетава множество съществуващи технологии като ​очила и слушалки за виртуална реалност, мобилни устройства, персонални компютри и сървъри, свързани с облак.

Проектът на Facebook/Meta обаче се очертава като най-вълнуващият. Метавселената на социалната мрежа ще бъде

виртуален свят, който ще бъде абсолютно точно копие на реалния.

Това значи, че вместо да пътуваме за разходка, ще може да сложим чифт очила с добавена реалност и да обиколим от дивана в хола всяко кътче на света. Други компании също създават свои копия на реалния свят. Преди броени седмици неизвестен интернет потребител купи дигиталния вариант на Тадж Махал в Индия в една от метавселените срещу близо 20 хил. долара. 

Според критиците - огромен проблем обаче ще се окаже това, че на практика може да има стотици хиляди метавселени. В момента не съществуват стандарти за метавселената и много компании настояват да положат основите, които други ще следват. Facebook, Microsoft, Sony, Epic Games и куп по-малки компании работят върху своите проекти с надеждата да се превърнат в едноличен лидер. Други разработчици пък ще се опитат да създадат метавселени, които да предложат едно по-различно изживяване. Вече има информация за проект на метавселена в Средновековието, както и футуристична такава. 

Тук идва и големият пропуск на метавселените в момента. Така наречената

оперативната съвместимост ще бъде от решаващо значение

за успеха не само на компаниите, но и на цялата технология за дигитални светове. Ако имате вече аватар или регистрация в бъдещата метавселена на Facebook, оперативната съвместимост ще позволи само за секунди да влезете с него в дигиталния свят на Microsoft. Това предполага една единствена метавселена и компании, които работят заедно, а не в условия на конкуренция.

 

Генералните очаквания на експертите са, че метавселената ще започне като набор от конкуриращи се платформи, всяка от която ще претендира да бъде метавселената и да се превърне в едноличен лидер. Ситуацията прилича много на първите дни на приложенията за незабавните съобщения, когато услугите бяха фрагментирани. С течение на времето обаче ще се появят стандарти и в крайна сметка от 60 платформи, които генерираха близо 75% от този тип услуга преди 5 години, днес вече този процент от пазара се държи от едва 3 компании. 

Въпреки че единната, обединена метавселена вероятно е далече, още през следващата година ще можем да видим развитие, което вероятно ще доведе до първите истински стъпки на потребителите в този нов свят. Въпреки многото неизвестни, скъпото оборудване, фрагментирания пазар и редицата други проблеми, метавселената е бъдещето на дигиталните технологии и ще промени напълно начина, по който живеем не само онлайн, но и физически.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Днес служебното правителство на Радев

Днес служебното правителство на Радев

18.09.2022 | 17:37

Изтегли нов заем от 4,5 милиарда!!!!! С парите ще се финансира газа на руснаците и неустойката им след арбитража. Честито на всички гласували за ПП и Радев.

Отговори
2 0
Човекьт

Човекьт

18.09.2022 | 16:32

Тогава Ще живее в контролирана среда ! Хората не си вадят поуки ! Сьздават Нови Вавилонски Кули !!!!!Нови Адамовци

Отговори
5 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?