46

Местят фабрики от Истанбул в Анадола заради очакваното силно земетресение

Анкара разкри планове за преразпределяне на промишленото тегло в района на Мраморно море

В опит да смекчи потенциалното икономическо опустошение от голямо земетресение в района на Мраморно море, турският министър на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу разкри планове за изместване на индустриалния фокус от района, където съществува огромен риск от земетресения.

 

Искаме да намалим тежестта на индустрията в района на Мраморно море и около Истанбул, възможно най-бързо. Идеята ни е да стимулираме развитието и създаването на нови промишлени центрове в Анкара, Коня, Невшехир и Аксарай, които са в Централна Турция. 

 

Тъй като съществува реална опасност и перспектива за скорошно земетресение с магнитуд от 7 по скалата на Рихтер е необходимо да се облекчи икономическата тежест на региона във всеки един аспект“, сподели Уралоглу пред всекидневника Милийет.

 

Регионът на Мраморно море, в който се намира значителна част от индустриалната дейност на страната, е изправен пред значителен икономически риск, ако се случи това голямо земетресение.

 

„Въпреки че е изклювително трудно и дори неосъществимо да преместим всички съществуващи промишлени предприятия, ние можем да създадем привлекателни условия за създаване на индустриални райони в Централна Турция, като по този начин насърчим бъдещите промишлени инвестиции там“, отбеляза Уралоглу.

 

Министърът подчерта важността на свързването на индустриалните зони, както съществуващи, така и нови, с главните железопътни линии и в последствие с пристанищата. Този ход е предназначен да рационализира движението на стоки и материали, като гарантира, че индустриалците могат директно да дистрибутират своите продукти от индустриалните зони.

Регионът с 26,6 милиона жители, който за последно претърпя тежки щети от земетресението през 1999 г., сега отново получава многократни предупреждения от експерти сеизмолози, за очаквано земетресение с магнитуд 7,0 или по-висок през следващите години. 

В ход е масивна програма за оздравяване на наличния жилищен и сграден фонд в района.  

Експерти алармират, че едно земетресение ще бъде катастрофално, както за мегаполиса, така и за икономиката на цялата страна, поради прекомерната индустриална концентрация в района. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Вай ,комшу

Вай ,комшу

23.08.2023 | 18:27

Ами в Анадола няма ли земетресения. Май са доста силни и там.

Отговори
1 1

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?