1939

Месец след падането на Кабул: Глад и страх в Афганистан при режима на талибаните

Месец след като превзеха Кабул, талибаните са изправени пред трудно предизвикателство, докато се опитват да превърнат светкавичната си военна победа в трайно мирновременно правителство.

След четири десетилетия война и смъртта на десетки хиляди хора сигурността като цяло се подобри, но икономиката на Афганистан е в руини, въпреки стотиците милиарди долари, изразходвани за развитие през последните 20 години, предава Ройтерс.

Суша и глад принуждават хиляди да бягат от провинцията към градовете, а Световната програма по прехраната се бои, че храната може да свърши до края на месеца, което ще остави до 14 милиона души на ръба на гладната смърт.

Докато на Запад вниманието основно се фокусира върху това дали правителството на талибаните ще спази обещанията си да защити правата на жените, или ще даде подслон на бунтовнически групировки като Ал Кайда, за много афганистанци основният приоритет е просто оцеляването.

"Всички афганистанци, и децата, са гладни, нямат дори една торба брашно или олио", каза живеещият в Кабул Абдулла.

Дълги опашки все още се извиват пред банките, където беше наложен седмичен лимит за теглене от 200 долара, или 20 000 афгана, за да бъдат запазени намаляващите резерви на страната.

Импровизирани пазари, където хора продават покъщнина за пари в брой, изникнаха из Кабул. 

След хаотичната чуждестранна евакуация от Кабул от миналия месец първите полети с помощи започнаха да пристигат с повторното отваряне на летището.

Международни донори обещаха над 1 милиард долара за предотвратяването на "колапса на цялата страна", както предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Широко разпространени съобщения за убийства на цивилни и нанасяне на побой над журналисти и други хора, и съмнения дали правата на жените наистина ще бъдат уважавани в талибанската интерпретация на ислямския закон подкопаха доверието в режима на талибаните. 

Новият вътрешен министър Сираджудин Хакани е обявен от САЩ за глобален терорист с 10 милиона долара награда за главата му.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Поне си

Поне си

16.09.2021 | 22:59

Нямат ковид.

Отговори
0 0
Тали Бани

Тали Бани

16.09.2021 | 13:43

Да ядат хамъри, автомати, самолети, миномети и други боеприпаси имат за 3милиарда!

Отговори
2 0
Мимето

Мимето

16.09.2021 | 13:25

Добрата новина е че са добре въоръжени

Отговори
1 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?