49
Следвайте ни

Меркел: Турция играе важна роля в борбата с нелегалната миграция

viber icon

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Турция играе централна роля за Европейския съюз в борбата с нелегалната миграция в Европа, съобщи държавната Анадолска агенция.


Вестник Jüdische Allgemeine съобщи за забележки на Меркел за Турция, докато тя посети Института за изследване на националната сигурност в Йерусалим.


На въпрос за Турция Меркел каза: „Не можете да я пренебрегвате. Членката на НАТО Турция играе централна роля за ЕС в борбата срещу нелегалната миграция в Европа. Турция има големи цели и търпи много разочарования в отношенията с ЕС, по ключови въпроси. "


„Дори и нагласите да са различни, все пак трябва да намерите прагматични споразумения. Трябва да продължим да си говорим “, заяви Меркел.


Тя каза също, че външната политика е смесица от ценности и интереси. „Важното е да се намери правилния баланс“, добави тя.


Турция е домакин на близо 5 милиона бежанци, повече от всяка друга страна по света.


След избухването на гражданската война в Сирия през 2011 г. Турция прие „политика на отворени врати“ за хората, избягали от конфликта, като им предостави статут на „временна закрила“.


Смята се, че афганистанците са втората по големина бежанска общност в Турция след сирийците, докато властите казват, че в страната има 182 000 регистрирани афганистански мигранти и приблизително 120 000 нерегистрирани.


Много от мигрантите, пристигащи през Иран, се отправят към Истанбул, за да намерят работа или да преминат към друг крайбрежен град, от който да се отправят към Европа.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?