Следвайте ни

Меркел с призив към Турция за бежанците от Афганистан

viber icon

Ангела Меркел е призовала за тясно сътрудничество между ЕС, Германия и Турция за справянето с потенциалния нов приток на бежанци от Афганистан по време на заседание на изпълнителния комитет на Християндемократическия съюз (ХДС) при затворени врати в понеделник, според в. "Билд"

Напускащият канцлер е изразила загриженост за новия приток на бежанци към Европа след превземането на страната от талибаните.

В зависимост от политиката на талибаните и положението на границите, сега хиляди афганистанци се страхуват за живота си и ще се стремят да напуснат страната, установявайки се в чужбина, е подчертала Меркел. 

Според вестника Меркел е предложила хуманитарна подкрепа на страните, приемащи афганистански бежанци в региона, с цел намаляване и ограничаване на бежанските потоци към Европа.

Близо 3,5 милиона души са разселени в Афганистан и почти 400 000 от тях са били принудени да напуснат домовете си от началото на годината, според ООН. Очаква се тези цифри да се увеличат след като талибаните превзеха столицата Кабул в неделя.

Съседният на Афганистан Пакистан до момента е приел над 1,4 милиона афганистански бежанци, а Иран е приел повече от 780 000, според официалните данни.

Турция е ключов транзитен пункт за афганистанските и сирийските бежанци, които искат да преминат в Европа. Споразумението между ЕС и Турция от 2016 г. значително е намалил броя на мигрантите.

Преговорите между ЕС и Турция продължават за по-тясно сътрудничество в областта на миграцията, след острите критики на Анкара към Брюксел заради неизпълнените обещания.

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?