49
Следвайте ни

Меркел обеща приемственост при последното си посещение при Ердоган

viber icon

Канцлерът Ангела Меркел обеща приемственост в отношенията на Германия с Турция при последното си посещение при президента Реджеп Тайип Ердоган.


Меркел и Ердоган развиха сложни, но близки отношения по време на 16-годишния мандат на германския канцлер.


Тяхната лична връзка помогна на Европа да се справи с бежанската криза през 2016 г.


Меркел съдейства да се преодолеят някои от трудностите, които се прокраднаха в отношенията на Ердоган с Вашингтон и френския президент Еманюел Макрон.


Двамата лидери обядваха и разговаряха насаме в президентска вила в Истанбул с изглед към Босфора по време на срещата.


"Винаги съм казвала, че сътрудничеството ни е било много добро през годините, в които работих с г-н Ердоган", каза Меркел пред репортери след разговорите.


"Критикувах Турция по въпроса за правата на човека и индивидуалните свободи", посочи тя.


67-годишният германски лидер заяви, че нейният съвет към Турция днес е да очаква "същото и за идващото правителство в Германия.


Ердоган назова Меркел, „скъпа приятелка“ два пъти по време на срещата. Но той също така намекна за трудностите, които Турция би могла да има при утвърждаването на интересите си, след като Меркел официално отстъпи място на ново коалиционно правителство, формиращо се в Берлин след изборите миналия месец.


Германия изигра ключова роля в потушаването на кризата в Източното Средиземноморие миналата година, която избухна, когато Турция започна да търси природен газ в спорни води, към които имат претенции Кипър и Гърция.


Меркел беше чувствителна към заплахите на Ердоган да позволи на около пет милиона бежанци, временно живеещи в Турция, да тръгнат за Европа, ако интересите на Анкара не бъдат зачетени от Брюксел.


С новия канцлер, без значение кой ще бъде, ще е по-трудно да се координира европейската политика с Турция до нивото и степента, която Ангела Меркел е постигала до момента, твърдят анализатори.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?