71
Следвайте ни

Меркел и Лукашенко вбесиха Качински с разговор за мигрантите

viber icon

Германската канцлерка Ангела Меркел и беларуският президент Александър Лукашенко проведоха днес нов телефонен разговор на фона на миграционната криза по границата между Беларус и Полша, предаде "Ройтерс".

Това е втори телефонен разговор между Меркел и Лукашенко за тази седмица. В понеделник двамата лидери обсъдиха предоставянето на хуманитарна помощ за бежанците и мигрантите, блокирани на границата на Европейския съюз с Беларус, припомни БТА.

Говорителят на Меркел Щефен Зайберт каза, че в днешния разговор канцлерката е подчертала, че е необходимо да се позволи на ООН и Европейската комисия да осигурят помощ за мигрантите по границата между Беларус и Полша.

В. "Билд" съобщи, че при първия разговор Меркел не е изключила възможността за непряка финансова помощ за изграждане на бежански приюти. В публикацията не се споменава за кого би могла да бъде евентуалната помощ, нито на чия територия може да бъдат построени приютите. При всички случаи евентуалните договорености трябва да бъдат одобрени от всички страни в ЕС.

Според БелТа при днешния разговор Меркел и Лукашенко са се съгласили, че проблемът с мигрантите на границата трябва да бъде обсъден от Беларус и ЕС. Канцеларията на беларуския президент заяви, че той се е договорил с германската канцлерка за провеждане на преговори с ЕС във връзка с миграционната криза, посочва ДПА.

Лукашенко, често наричан "последния диктатор в Европа", не е признат от никоя от страните в ЕС за легитимен лидер на Беларус след спорните избори миналата година и репресиите на властите срещу несъгласните с режима. Първият разговор на Меркел с Лукашенко тази седмица предизвика критики както в Германия, така и извън нея.

Външнополитическият говорител на партията "Съюз 90/Зелени" Омид Нурипур определи разговора като "опустошителен". Говорителят на Меркел обаче защити разговора. "Тя проведе този телефонен разговор в тясна координация с Европейската комисия и след контакти с важни партньори, в частност в региона", заяви Зайберт.

Говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер също определи разговора като "недобра стъпка". По думите му разговорът е бил "в определено отношение приемане на неговото (на Лукашенко) избиране".

Полският вицепремиер Ярослав Качински отправи по-широки критики, като каза, че е необходимо "интернационализиране" на проблема по границата, "но не по такъв начин, при който се говори през главите ни".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?