1553

Менюто от „Титаник“ продадено за луди пари във Великобритания

Първокласно меню за вечеря от злополучното първо пътуване на Титаник, предлагащо стриди, говеждо и зеленоглава патица, беше продадено за £84 000 ($103 000), съобщи аукционната къща в Обединеното кралство, отговорна за продажбата му в неделя. Оригиналният позлатен надпис на менюто, менюто за ястие, сервирано на 11 април 1912 г., вече не се вижда.

Над 1500 пътници и екипаж загиват, когато корабът потъва, след като се удря в айсберг вечерта на 14 април 1912 г. Менюто "показва следи от потапяне във вода, които са били частично изтрити, обратната страна на менюто също ясно показва допълнителни доказателства за това", каза аукционерът Андрю Олдридж. „Това би означавало, че менюто е било подложено на ледените води на Северния Атлантик сутринта на 15 април, или че е напуснало кораба с оцелял, който е бил изложен на тези студени морски води, или е намерено върху лицето на един от загиналите,“ добави той.

Смята се, че е единственото оцеляло копие на първокласно меню за вечеря на 11 април и е открито във фотоалбум, принадлежащ на покойния канадски историк любител Лен Стивънсън. Менюто беше продадено в събота в аукционна къща Henry Aldridge & Son в Уилтшир, югозападна Англия.

Други артикули в разпродажбата включваха швейцарски джобен часовник, който бе открит у пътника Sinai Kantor и сега бе продаден за £97 000, докато палубно одеяло с рисунки, вероятно използвано по време на спасителната операция, донесе £96 000. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?