1553

Мелони покани Ердоган на срещата на Г-7 в Италия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е най-новото допълнение към списъка с гости на срещата на върха на Групата на седемте (Г-7) в Италия следващия месец, съобщи правителството в Рим в сряда. То се стреми да разшири срещата отвъд обичайните седем индустриални демокрации.

Няколко африкански и южноамерикански страни бяха поканени на така наречените срещи за контакти, съобщи Ройтерс през април, а тази седмица Италия потвърди, че президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян също ще присъства.

Италия тази година пое ротационното председателство на Г-7 – която включва също Съединените щати, Великобритания, Канада, Франция, Германия и Япония – и ще бъде домакин на срещата на върха в курорта Борго Егнация, в южната област Пулия, 13-15 юни. Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман също може да присъства, отбелязаха източници пред Ройтерс, въпреки че присъствието му все още не е официално потвърдено. Папа Франциск също ще бъде сред присъстващите на срещата в Пулия, където ще обсъди предизвикателствата, породени от изкуствения интелект.

Съобщението на Италия за включването на Ердоган дойде след телефонен разговор между турския лидер и италианския премиер Джорджиа Мелони вмера. По време на разговора Ердоган призова Италия да се присъедини към нарастващия брой страни, признали държавата Палестина, след Норвегия, Ирландия и Испания.

Рим пое председателството на Г-7 през януари и вече беше домакин на поредица от срещи на служители на по-ниско ниво, докато лидерите на страните членки ще присъстват на основното събитие в Борго Егнация. Темите, които лидерите ще обсъждат, вероятно ще включват текущи конфликти, от войната Русия-Украйна до палестинско-израелския конфликт. Турция е сред малкото страни, поддържащи добри връзки както с Украйна, така и с Русия. Що се отнася до палестинско-израелския конфликт, Анкара категорично застава на страната на Палестина и отказва да признае Хамас за терористична организация. Ердоган многократно критикува западните страни, особено Съединените щати, за подкрепата им за Израел.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?