49

Мексико отказва да приема български туристи

Мексико отказва да приема български туристи. За това алармира Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ) Министерството на туризма и Министерството на външните работи, посолството на България в Мексико и почетния консул на Мексико у нас, съобщиха от организацията.

"Случаите на недопускане на български туристи с всички необходими документи на територията на Мексико започнаха през октомври 2022 г. и всички те са на летището в Канкун", посочи Димитър Балтов, заместник-председател на ОБТ. Той разказва, че веднага след приземяването на самолета някои от пътниците от Източна Европа и от бивши съветски републики са отклонявани и от униформени лица са отвеждани в отделни помещения, където им прибират мобилните телефони и ги експулсират обратно със същия самолет, под предлог че нямат предплатен хотел и не могат да пребивават в страната. Потърпевшите разказват, че никой не се интересува от издадените ваучери, властите се държат грубо и никой от тях не говори друг език, освен испански. Някои от задържаните са престояли в килия 4 дни.

"Става въпрос за лица, които пътуват много и които са платили минимум по 2000 евро на човек за своята "почивка", превърнала се в кошмар. Освен всичко останало багажът на немалка част от депортираните клиенти е изгубен и не е възстановен", отбеляза Балтов, който е и управител на "Руал Травел" - един от туроператорите с депортирани клиенти.

Компанията изпраща писмо до Министерство на външните работи и получава следния отговор, цитиран в прессъобщението: "Като причина за отказ за влизане в Мексико, властите посочват несъответствие в представената от лицата информация при проведено събеседване с тях и по-специално - липса на предплатена хотелска резервация, което е прието като невъзможност за доказване на адрес на пребиваване в Мексико. (…) В резултат на проведени срещи от страна на представител на Посолството на Република България в Мексико със служители на Националния миграционен институт, са били предоставени сходни на посочените в горното писмо причини за недопускането на българските граждани. Изискани са копия на издадените решения за отказ на достъп до територията на Мексико на българските граждани, като при получаването им, ще бъдат предоставени на Вашето внимание. Посолството на Република България в Мексико продължава да поддържа връзка с мексиканските власти, с оглед изясняване на ситуацията".

ОБТ настоява за решителна намеса на българските дипломати и незабавно преустановяване на "това грозно и абсолютно неоснователно таргетиране на случайни български граждани на летището на Канкун". Сдружението иска спешна и решителна реакция от страна на Министерство на външните работи, посолството на България в Мексико, както и почетния ни консул в Мексико с цел преустановяване на описаната тук абсолютно недопустима според организацията практика на мексиканските власти, при положение че двете държави поддържат дипломатически отношения, пише БТА.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Наистина опасна работа

Наистина опасна работа

26.01.2023 | 16:47

Има и още едно възможно обяснение: мексиканците са разбрали за помощта, която правителството на кирчо и к.окорчо, макар и тайно от народа ни, е оказало на украйна и са решили да наказват българите съгласно принципа „приятелите на приятелите на нашите врагове са наши врагове”.

Отговори
0 0
Хм…

Хм…

25.01.2023 | 10:28

Изобщо не става ясно, дали това са хора, решили да се промъкнат в Щатите по заобиколен начин, такива има много, дали става дума за корумпирани мексикански служители, които не са получили своето, за некоректни туристически агенции или за латиноамериканска диващина. А иначе за почивка в Мексико ви трябват сигурни хотели с охрана, доверени транспортни фирми и избягване на разходки из съмнителни квартали.

Отговори
0 0
Западняк

Западняк

25.01.2023 | 03:51

Не ми е ясно защо хора с достатъчно пари от една кочина избират да правят ваканция в друга кочина. Свинска работа.

Отговори
8 1
Ssss

Ssss

25.01.2023 | 09:20

За теб Канкун е същата кочина като Слънчака? А ти ходил ли си там?

Отговори
0 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?