4020

Мексико е в зловещия капан на невиждани горещини, хората се молят за вода

Сушата, горещата вълна и недостигът на вода в Мексико са толкова големи, че дори полицията блокира вчера движението в знак на протест, предаде АП. През последните месеци жителите на някои квартали на столицата редовно образуват човешки вериги, за да блокират булеварди с искане за да им бъде осигурена вода.

Обикновено полицията се опитва да пренасочи движението, но вчера някои полицаи сами организираха протестна блокада в близост до емблематичния Паметник на независимостта. 
Полицаите блокираха шест ленти за движение, като заявиха, че в полицейските управления няма вода от една седмица и че тоалетните са неизползваеми. 

Липсата на вода е изострила дългогодишното напрежение между полицаите и техните началници по въпроси като сексуален тормоз и несправедливи условия на труд. "Началниците имат вода в кабинетите си, но на нас не ни е позволено да влизаме там", заяви полицайка, пожелала анонимност. "Те не ни дават решения. Днес докараха камион с вода, след като видяха, че са се появили новини за това в медиите", добави тя.

В условията на рекордни температури и тежка суша много сгради в столицата трябва да се снабдяват с вода от камиони цистерни, но те са в недостиг и са скъпи. Вчера в около 85 на сто от територията на страната температурите достигнаха поне 40 градуса по Целзий.

Почти 40 процента от язовирите в страната са с капацитет под 20 на сто, а 40 процента са пълни между 20 и 50 на сто. Град Мексико е принуден да намали водоснабдяването, тъй като язовирите, които захранват града, пресъхват. В някои магазини вече няма минерална вода.

В цялата страна властите трябваше да доставят вода с камиони за всички нужди - от болниците до пожарните екипи. Ниските нива в язовирите на водноелектрическите централи допринесоха за прекъсване на електрозахранването в някои части на страната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Ужас

Ужас

23.05.2024 | 09:08

Ами да се помолят на северните си съседи да спрат с ползването на климатично оръжие........

Отговори
0 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?