Следвайте ни

МЕГАПРОЕКТ: Израел, Кипър и Гърция с най-дългия подводен кабел в света

Турция с остра нота за водите в Източното Средиземноморие

viber icon

Кипър, Израел и Гърция подписаха споразумение за най-дългия подводен трансконтинентален захранващ електрически кабел в света. Съоръжението обаче преминава през оспорвани води в центъра на регионално напрежение, започнало миналата година. 


Преди да стартират работа по проекта, Турция изисква от Израел, Гърция и Европейският съюз да потърсят разрешение на спорния проблем относно водни територии в Източното Средиземноморие, съобщиха турските държавни медии в понеделник. 


Проектът на уникалния 2000 квт/ч интерконектор Евразия с дължина 1200 км преминава през континенталния шелф на Турция, съобщи държавната телевизия ТРТ Хабер.

Първата част на проекта ще установи електрическа връзка между Южен Кипър и Крит през 2023 г., като ще струва 355 милиона евро. А когато бъде изцяло завършен, проектът ще свързва Израел с континентална Гърция. 

В дипломатическа нота, изпратена до посолствата на Израел и Гърция и делегацията на ЕС, Анкара заявява, че трите страни трябва да поискат разрешение, преди да извършват каквато и да е работа в континенталния шелф на Турция, съобщи държавната информационна Анадолска агенция.

Турските власти твърдят, че с дългото си средиземноморско крайбрежие Анкара има по-голямо право на водите в региона от Гърция, чиито претенции в района се основават на малък остров.

Миналата година Анкара разположи изследователски кораб, който търсеше природен газ в района, подкрепен с военноморски фрегати, въпреки многократните призиви за спиране от Атина и Брюксел. Те ги изтеглиха, след като ЕС заплаши със санкции.

Надеждите за резолюция бяха изразени, когато Турция и Гърция през януари проведоха първите си разговори по морски въпроси от 2016 г. насам.


Въпреки че нямаше пробив по време на преговорите в Истанбул, съюзниците от НАТО отново ще се срещнат в Атина днес.


Напрежението продължава, тъй като Анкара беше подразнена от военно-морско учение, проведено от Израел, Гърция, Кипър и Франция миналата седмица, в спорните райони.


В учението участва и израелската подводница от клас „Делфин“ която е от най-големите, построени в Германия след Втората световна война. 
Подводница от този клас е способна да носи комбинирани общо до 16 торпеда и крилати ракети. 

Крилатите ракети имат обсег на действие най-малко 1500 км и се смята, че са оборудвани с 200 кг ядрена бойна глава, съдържаща до 6 кг плутоний, съобщава Асошиейтед прес. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Бaси мaкята

Бaси мaкята

16.03.2021 | 12:28

Едвам изчетох първия абзац. Сериозно ли този взема пари за да пише?

Отговори
2 0
Алб11гфилма

Алб11гфилма

16.03.2021 | 11:56

Btv ytre pred obed yyyyy bokiii..,,--..!!,, adqqq adqqqq kqttttt k1tttttt

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?