49
Следвайте ни

Мега дело срещу Фейсбук печели по 50 паунда на всеки британец

viber icon

Близо 44 милиона потребители на Facebook в Обединеното кралство могат да получат над  2.3 милиарда паунда за нанесени щети в най-новото дело, което ще бъде заведено срещу компанията майка Meta.

Д-р Лиза Гормсен твърди, че Meta е „злоупотребявала с пазарното си господство“, за да определи „несправедлива цена“ за използването на социалната мрежа. Според Гормсен потребителите плащат с личните си данни за безплатната програма. Тя възнамерява да заведе делото пред Апелативния трибунал за конкуренция на Обединеното кралство, който е известен със суровото си отношение към злоупотребите с лични данни от страна на социалните мрежи.

Представител на Meta са обяснили пред ВВС, че потребителите имат "значим контрол" върху това каква информация споделят и под каква форма тя се предоставя на трети страни. От компанията отхвърлят всички обвинения.

Според д-р Гормсен социалната мрежа „злоупотребява с пазарното си господство и налага несправедливи и непрозначни условия върху ползването на платформата, които дават на Facebook правомощието да експлоатира личните данни на милиони британци“. Според доклада, който ще бъде представен пред властите в Лондон, основният ресурс на компанията не е самата социална мрежа, а събраните данни за потребителите. 

Всеки, който живее в Обединеното кралство и който е използвал Facebook поне веднъж през ​последните 5 години, ще бъде част от иска, освен ако не избере да се откаже, казва ​д-р Гормсен. По груби сметки, ако делото завърши с успех, всеки един битанец с регистрация в социалната мрежа ще получи по малко над 51 паунда обещетение, като освен него, усъдителна присъда ще донесе и сериозна глоба на гиганта.

Съмненията в целия бизнес модел на компанията продължават да се засилват в последните месеци, след като в края на миналата година Федералната търговска комисия на САЩ получи зелена светлина да даде Facebook пред щатския съд заради системни нарушения в антитръстовите правила.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?