3906

Медведев: Русия е набрала 231 хиляди войници на договор от началото на годината

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация и бивш президент и премиер на страната Дмитрий Медведев каза, че от началото на годината 231 хиляди души са подписали договори с Министерството на отбраната. Той твърди, че тази цифра обхваща периода от 1 януари до днес, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

През пролетта няколко медийни източника, включително Bloomberg, съобщиха, че руските власти планират да наемат 400 000 нови войници по договор в армията; в страната наистина започна мащабна кампания за рекламиране на службата по договора. Официално тази цифра не беше посочена; същите източници посочиха Медведев като лидер на кампанията.

Набирането на войници по договор също се разглежда като по-малко дразнеща алтернатива на принудителната мобилизация, обявена на 21 септември миналата година и формално продължаваща и до днес. В същото време през последните месеци Русия прие цяла поредица от закони, които затрудняват избягването на военна служба, по-специално беше въведен регистър на "електронни призовки", който незабавно ограничава наборниците по отношение на много граждански права, включително напускане страната.

Цифрата от 231 хиляди души не означава непременно, че всички тези хора са вербувани директно от цивилния живот - това може да включва определен брой бойци от "доброволческите отряди" (с други думи ЧВК "Вагнер"), които са се съгласили да преминат към юрисдикцията на Министерството на отбраната, освен това наборните войници (които Путин обеща да не изпраща на война) получиха правото да сключат договор от първия ден на престоя си в казармата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Мръсници

Мръсници

04.08.2023 | 08:00

Дано до Димитровден поне половината изпукат на Украинска земя!

Отговори
15 4
Който копае

Който копае

04.08.2023 | 06:27

гроб другиму, сам пада в него

Отговори
5 3
+1 такъв

+1 такъв

04.08.2023 | 06:21

за теб мъpлъо !

Отговори
5 8
Русия

Русия

04.08.2023 | 04:29

Да приготви 231 хиляди ковчези + 1 за алкохолика Медведев.

Отговори
13 6

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?