Медведев подари $1 милиард на Белград

Руският президент Дмитри Медведев отпусна на Белград обещания заем от $1 милиард по време на вчерашната си визита в сръбската столица. Това предадоха местните медии. Повод за визитата на Медведев бе 65-ата годишнина от освобождаването на Белград от Червена армия и отрядите на Тито. Освен да положи венци обаче, при посещението си руският лидер цели и да затвърди влиянието на Москва в западната ни съседка, сочат наблюдатели.

Общо шест междудържавни споразумения подписаха Русия и Сърбия след срещата на четири очи между Дмитрий Медведев и Борис Тадич. Сред тях бе и договореност за създаването на съвместна компания „Южен поток-Сърбия”, делът на „Газпром” в която ще е 51 на сто, а на Сърбиягаз - 49 процента. Руският президент даде и подкрепата си за Белград по въпроса с независимостта на Косово. Русия винаги ще подкрепя Сърбия в защитата на нейните суверенитет и териториална цялост, заяви Медведев.

Първата визита на руски президент в Сърбия бе дългоочаквано събитие. 5000 сръбски полицаи и 1000 руски агенти охраняваха Медведев, като мерките за сигурност в сръбската столица бяха на най-високо ниво. Президентът пристига в Сърбия с един от най-скъпите самолети в света - Илюшин-ll- 96-300, който струва около 300 милиона долара, а стъпките му бяха следени от над 600 журналисти, сред които и 52 новинарски екипа от Русия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?