Следвайте ни

Медузи по 2 метра ужасяват туристи по плажовете на Коста дел Сол ВИДЕО

viber icon

Гигантски медузи се появиха на плажовете на испанския курорт Коста дел Сол. По крайбрежието на едни от най- популярните плажове в района на Гранада, Малага и Алмерия има огромно количество медузи, твърдят местните медии. Появиха се журналистически заглавия като от филми на ужасите: "Нашествие на гигантски медузи-убийци в Коста дел Сол".

Медузите са от вида Rhizostoma Luteum. Те са типични обитатели на Средиземно море и обичайно се появяват по испанските плажове по това време на годината, пише dir.bg. Те могат да тежат до 40 кг, а диаметърът на чадърчето им достига до почти метър. Пипалата им са дълги около 2 - 2,5 метра.

За щастие, ужилването им не е така опасно както на други видове медузи в района, а големите им размери ги правят бавни. Това помага на плажуващите да ги забележат отдалеч и да се отдалечат, преди да бъдат опарени.

Според испанските медии около 100 души на ден търсят помощ от спасителите заради опарване от гигантската медуза. Специалистите съветват медузите да не се докосват дори и когато са мъртви, тъй като дори тогава пипалата им жилят. Пострадалите от медузите трябва да не търкат болезненото място, а да го полеят с морска вода или физиологичен разтвор (но не и с прясна вода).

Местните медии разказват, че гигантската медуза за пръв път доближава крайбрежието на Коста дел Сол преди около 10 години, но тогава са забелязани само малък брой медузи, които не доближават плажовете. Източният вятър, високата температура на водата и приливът, който се пада през голяма част от деня, са част от причините, заради които броят на медузите е толкова голям това лято, обясняват испанските биолози.

Заради влошаващия се проблем с медузите по крайбрежието на Коста дел Сол през 2015 г. управата на провинция Малага създава специално приложение, налично за iOS и Android, наречено InfoMedusa. То показва карта с плажовете и очакваните горещи точки с много медузи, благодарение на мрежа от местни наблюдатели. След началото на пандемията приложението показва също и гъстотата на посетителите на плажовете.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?