46

Медици предупреждават за краста и инфекции в земетръсната зона

Азбест във въздуха може да предизвика бум на раковите заболявания

Турската медицинска асоциация (ТМА) заяви, че здравните услуги в засегнатия от земетресението Самандагъ в окръг Хатай, Южна Турция, са недостатъчни и че държавните болници са в състояние да предоставят услуги само в спешните отделения.

DHA

Селчук Челик, лекар от Комисията по земетресенията в Самандагъ към ТМА, сподели, че случаите на краста и въшки са се увеличили в района на Хатай, едно от местата, които бяха пагубно засегнати от земетресенията, които удариха югоизточния регион на Турция преди месец.

 

Остра нужда от тоалетни 

„Все още има остра нужда от тоалетни в района. Дори в областния център се натъкваме на снимки на хора, използващи тоалетна на открито. Това създава много благоприятна среда за разпространение на други инфекциозни заболявания“, алармира Челик.  

DHA

Здравни услуги са се сринали

Той също така заяви, че превантивните здравни услуги са се сринали в Самандагъ. „Само два семейни здравни центъра предоставят ваксинации и те са много ограничени. Въпреки че изминаха пет дни, откакто министерството изпрати здравни работници тук да ваксинират, те не бяха осигурени с ваксини, шкафове за ваксини, компютри за проследяване на тези ваксини или достъп до интернет."

 

Челик добави, че единствената болница в областта е Областна държавна болница Самандагъ. Въпреки това болницата работи само на спешни служби.

 

Има здравни работници от чужбина

В Самандагъ, където превантивните здравни услуги са недостатъчни, членовете на ТМА, Синдиката на работниците в здравеопазването и социалните услуги, здравните работници доброволци и здравни работници от чужбина продължават своята работа.

DHA

Случаи на краста и въшки

Челик също така заяви, че има много сериозен брой случаи на краста и въшки в палевите болници, създадени от здравни работници доброволци в Самандагъ. „Не е възможно тези заболявания да се лекуват и елиминират само с лекарства, защото това са епидемични заболявания“, допълни той.  

 

Инфекции на очите от прах

Инфекциите на очите също са много чести сред оцелелите от земетресение поради замърсения въздух и облаците прах, издигащи се от развалините. Освен това повечето от срутените сгради са стари и опасни химикали като азбест са използвани при изграждането на тези сгради.

DHA

Азбест във въздуха, ще увеличи случайте на рак

Челик заяви, че въздействието на азбеста няма да се наблюдава веднага, но ще има увеличение на случаите на рак в региона през следващите години поради операциите по отстраняване на отломки, които улесняват разпространението на азбест във въздуха. 

 

Според Челик тези проблеми могат да бъдат решени само с възстановяването на институционализирането на здравните услуги. 

 

Липса на постоянно течаща вода

Хиляди бяха разселени след смъртоносните земетресения, които удариха югоизточния регион през февруари. Повечето от оцелелите са избягали от региона, а тези, които са останали, в повечето случаи нямат достъп до хигиенни продукти и постоянно течаща вода. 

В района се раздават бутилки с винерална вода, но те достигат предимно в централните квартали на Хатай.  Камиони водоноски се опитват да задоволят нуждите на гражданите от питейна вода в по-отдалечените села и махали, тъй като восоносната мрежа е силно повредена в района. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?