46

Мецола погва двама евродепутати заради "Катаргейт"

Европейският парламент обяви, че неговият ръководител Роберта Мецола е започнала "спешна процедура" за снемане на имунитета на двама евродепутати в разгара на корупционния скандал, свързан с Катар.

Парламентът не съобщи имената на депутатите. Но източници, запознати с разследването на белгийските правоприлагащи органи по обвиненията в подкуп, заявиха пред АФП, че това са италианският евродепутат Андреа Козолино и белгийският Марк Тарабела.

БГНЕС припомня, че по-рано Андреа Козолино направи изявление, в което категорично отрече всички обвинения в корупция срещу него и изрази готовност да окаже пълно съдействие на белгийската съдебна система, за да докаже невинността си. Козолино допълни, че за тази цел е "готов да се откаже от гаранциите на парламентарния имунитет".

В качеството си на евродепутат Козолино е бил председател на парламентарната делегация за връзки с държавите от Магреба, има близки лични връзки с няколко лица, замесени в "Катаргейт".

Козолино е член на една и съща партия в Европейския парламент (Прогресивния алианс на социалистите и демократите) с Ева Кайли и Антонио Панцери - две фигури, в чиито апартаменти белгийските следователи откриха над един милион евро, за които се предполага, че са придобити незаконно.

Козолино е наел Франческо Джорджи - бивш помощник на Панцери и настоящ партньор на Кайли, като парламентарен асистент. Джорджи призна, че е получавал незаконни средства от правителството на Катар и изрично замеси в скандала както Панцери и Козолино, така и настоящия белгийски евродепутат Марк Тарабела. Тарабела, чийто дом беше обискира, заяви, че е "решил да се оттегли в рамките на групата на S&D". Тарабела се оттегли и от състава на делегацията на Парламента за връзки с Арабския полуостров.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Крайно време!

Крайно време!

02.01.2023 | 23:24

Ми да идва и в Булгаристан и да погне и нашите брутално крадливи боклуци окрали тотално България!

Отговори
2 0
Продажни мръсници управляват Европа

Продажни мръсници управляват Европа

02.01.2023 | 23:06

Европа загива

Отговори
4 3

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?