71

Майка роди в круизен кораб, станал дом за оцелели от труса в Турция

Круизен кораб, който донесе помощ и хвърли котва в пристанището Тосйялъ, в средиземноморския турски град Искендерун, в окръг Хатай, отвори врати в услуга на оцелелите от земетресението, които загубиха всичко при смъртоносните земетресения от 6 февруари.

АА

Турската петролна корпорация (TPAO) изпрати круизния кораб "Джемини" до Хатай след земетресенията.

След като разтовари превозваните от него помощни материали, корабът се превърна в дом за оцелелите от земетресението.

На кораба са настанени общо 1056 души, предимно деца, възрастни хора и хора с увреждания, нуждаещи се от грижи.

АА

Корабът предоставя нормални условия за живот на жертвите на бедствията. В плавателния съд има стаи за игра за деца, спални помещения, ресторант, кино, бръснар, фризьорски салон и библиотека.

АА

Корабът генерира собствено електричество и пречиства водата, която взема от морето.

АА

Някои от служителите на кораба също са оцелели от земетресението. Фризьорите и бръснарите служат доброволно на кораба, тъй като работните им места са разрушени от земетресенията.

Осигурени са три хранения на ден за всички на борда.

АА

Оцелелите, които са претърпели голяма травма и болка и се опитват да преодолеят трудните времена, споделиха пред Анадолската агенция, че се чувстват по-сигурни в морето, отколкото на сушата, тъй като вторичните трусове все още се усещат дни след голямото земетресение.

АА

„Преди земетресението винаги съм виждал тези кораби по телевизията и винаги съм искал да отида на круиз. Иска ми се земетресението да не се беше случило и да можех да бъда на този кораб като турист“, сподели Едже Наз Йълдъз, ученичка от началното училище на борда на кораба със семейството си.

 

 

Гюл Шекер беше бременна, имаше една седмица до раждането, когато земетресението разруши дома ѝ. Неспиращите вторични трусове след земетресението пречупиха психологията ѝ. Тя беше настанен на круизния кораб. На 3-тия ден на борда започнаха родилните болки. Лекарите на борда ѝ оказаха първа помощ, след което тя бе откарана в болница. Тя роди дъщеря си, която кръстиха Алмина Мирай, в болницата.

АА

Здравата майка и бебето се върнаха на кораба. Сега тя стана символ на живота и подобри психическото състояние на обитателите на кораба с бебето Алмина Мирай.  Гюл сподели: „Дъщеря ми стана нашата надежда, единствената ни радост от живота в тази среда. Щяхме да кръстим дъщеря си Алмина, но когато научихме, че този кораб е нает от круизната компания Мирай, я кръстихме Алмина Мирай. Ние преживяхме това бедствие. Надявам се дъщеря ми да не го преживее никога.“, заключи тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?