2374
Следвайте ни

Майка на две деца замръзна до смърт при опит да пресече турската граница

viber icon

Гражданка на Афганистан е загубила живота си поради мразовития студ покрай планинския път между Иран и Турция, съобщи в неделя информационна агенция Демирорен (DHA) .

Жената е намерена боса в снега в събота, като е сложила чорапите си на двете си деца, за да им се стоплят краката. Децата са открити от селяни в почти хипотермично състояние, но са спасени.

Първите съобщения за инцидента цитират семейството като намерено от турската страна на границата, но по-късни съобщения потвърдиха, че те все още са били в Иран, близо до селото Беласур срещу турската провинция Ван.

Семейството е било обхванато от снежна буря. Децата на 8 и 9 години са получили тежко измръзване на пръстите.

В изявление, публикувано чрез Туитър, областната управа на провинция Ван каза, че първоначалните доклади са били непоследователни и след разследване е установено, че инцидентът се е случил извън границите на Турция.

„Този ​​смущаващ инцидент не се е случил в границите на нашата страна, но в село на име Беласур в Ислямска република Иран близо до границата с Турция, лицата са били предадени на ирански войници от селяни“, уточниха от управата.

Най-малко четирима души са загубили живота си на същата част от границата през последния месец, според съобщения на местните медии.

Хиляди афганистанци започнаха да пътуват до Турция през Иран от юли 2021, когато Съединените щати се изтеглиха напълно, а ислямистката екстремистка група, Талибаните увеличиха контрола си над Афганистан. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?