4232

Майчин инстинкт: САЩ задържаха по обвинение за убийство, избягала писателка и неин син

Американските власти задържаха избягалата турска писателка Ейлем Ток, по искане на Турция. Тя избяга в САЩ през Египет с непълнолетния си син Тимур Джихантимур, който уби един човек при пътнотранспортно произшествие в Истанбул през март, заяви турският министърът на правосъдието Йълмаз Тунч.

В изявление, публикувано в неговия акаунт в социалните медии, Тунч уточни, че Министерството на правосъдието на САЩ е информирало Турция, че и двамата заподозрени са били задържани в рамките на договора за екстрадиция между двете страни.

„Като Министерство на правосъдието, ние следим отблизо процеса“, заяви Тунч.

В Турция имаше голям медиен и социален скандал, след като 17-годишният Тимур Джихантумур, който управляваше луксозния SUV на родителите си без шофьорска книжка, се блъсна в три АТВ близо до квартал Еюпсултан, ранявайки петима души, един от които (Огуз Мурат Ачи) по-късно починал от нараняванията си.

Непълнолетният младеж Джихантимур, сред като разговаря с майка си по телефона, избяга от мястото на местопроизшествието, след като майка му Ток дойде да го вземе и открадна телефоните на пострадалите, като ги подлъга, че ще извика помощ, но ги остави на произвола на съдбата. Потърпевшите бяха открити от случайно преминаващи, часове след инцидента. 

Същата вечер майката и синът незабавно отидоха на летище Истанбул в около 2 часа сутринта, за да отлетят за Египет. От там стана ясно, че са отлетели с друг полет незабавно за САЩ

Главната прокуратура на Истанбул издаде заповед за задържане на Джихантимур и Ейлем Ток и поиска от Министерството на правосъдието да издаде червена бюлетина.

Миналия месец Интерпол одобри искането на Турция за издаване на червена бюлетина за двамата бегълци.

Младежът е с двойно, американско и турско гражданство, ето защо не е ясно дали той ще бъде екстрадиран в Турция, но майка му е слединствено с турско гражданство, ето защо има вероятност тя да бъде върната в родината си, за да бъде съдена в съучастничество в убийство.

Турция и САЩ подписаха Договора за екстрадиране и взаимна помощ по наказателни дела през 1979 г. за екстрадиране на заподозрени, преследвани или обвинени в престъпление, осъдени за престъпление, или за изпълнение на съдебно постановено наказание за престъпление, извършено на територията на държава, отправила искането за екстрадиция.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?