1939

Масово купуват папагали и канарчета в Турция, предусещали земетресения

Продажбата на птици като папагали и канарчета расте рязко, особено в източната турска провинция Ван, тъй като мнозина смятат, че животните могат да усетят земетръсните удари секунди преди труса.

Въз основа на информация, че много пойни птици пърхат и изпадат в паника минути преди земетресение, гражданите се тълпят в магазините за домашни любимци след трусовете с център в южната провинция Кахраманмараш.

АА

Собственикът на магазин, Фатих Йоздемир, заяви, че много животни имат способността да усетят земетресение преди то да се случи.

„Собственикът може да разбере кога животното е неспокойно. Разбира се, не е ясно дали в този момент ще ви хрумне за земетресение. Животните обаче имат такъв талант. Самият аз съм преживял това“, сподели той.

Той си спомня, че е забелязал необичайното пърхане на птиците по време на земетресението във Ван преди няколко години. Обаче тогава той не е помислил за това на момента, а когато земетресението се е случило, е било твърде късно.

Той подчерта, че сега се наблюдава голямо търсене на някои видове птици. Но възпроизвеждането им е много по-бавно от търсенето, поради което цените им са се повишили многократно.

Тези птици също са подходящи и лесни за гледане у дома, добави той.

Идеята, че животните могат да усетят силни земетресения преди хората, съществува от древни времена и има научни изследвания в подкрепа на това.

АА

Учените твърдят, че точно както сеизмологичните машини могат да открият трусове, които човешкото тяло не може, животните имат способността да предчувстват малки предварителни сътресения, които преминават през земята секунди преди да пристигнат по-силните земетръсни вълни. Някои изследователи казват, че животните са в състояние да усетят земетресения много преди те да разлюлеят земната повърхност.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?