Следвайте ни

Масови протести срещу задължителната ваксинация във Франция

viber icon

Хиляди протестираха във Франция срещу плановете на президента Еманюел Макрон за задължително ваксиниране на здравните работници и задължителен здравен пропуск за влизане в барове, ресторанти и кина, предадоха Ройтерс и Франс прес.

В понеделник Макрон обяви мащабни мерки за борба с бързото разрастване на на коронавирусната пандемия.

Мерките включват задължителна ваксинация срещу COVID-19 за всички здравни работници и за всички други работници, които са в контакт с уязвими хора.

"Тези хора ще имат възможност до 15 септември да се ваксинират и след това ще се прилагат санкции", каза Макрон в обръщение към сънародниците си. Президентът обяви също, че от началото на август ще бъде въведено използването на здравния пропуск за достъп до ресторантите, баровете, до самолетите и до влаковете. Още от 21 юли здравният пропуск ще се изисква за достъп до събития с повече от 50 души на тях.

Мерките предизвикаха масови протести във Франция, като на места полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

На днешните демонстрации участниците скандираха "Не на здравната диктатура" и "Макрон оставка". Според тях тези мерки накърняват правото на избор на тези, които не желаят да се ваксинират.

Освен в Париж, протести се проведоха и в други големи градове като Марсилия, Лион и Лил, както и в по-малки центрове. Сред протестиращите имаше "жълти жилетки", опитващи се да подновят антиправителственото движение, спряно от наложените заради коронавируса локдауни.

Публикувано проучване на Ипсос и Сопра стериа обаче показва, че 60 на сто от французите подкрепят задължителната ваксинация на здравните работници и изискването за представяне на здравен пропуск за влизане в някои обществени места, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Да спрем медицинския фашизъм

Да спрем медицинския фашизъм

18.07.2021 | 07:36

Десетте точки от Нюрнбергския кодекс Десетте точки от кодекса бяха дадени в раздела на присъдата, озаглавен "Допустими медицински експерименти":[5] Доброволното съгласие на човешкия субект е абсолютно необходимо. Експериментът трябва да бъде такъв, че да дава ползотворни резултати в полза на обществото, невъзможни за извличане с други методи или средства за изследване, а не случайни и ненужни по своята същност. Експериментът трябва да бъде така проектиран и базиран на резултатите от експерименти с животни и знания за естествената история на болестта или друг изследван проблем, така че очакваните резултати да оправдаят резултатите от експеримента. Експериментът трябва да се проведе така, че да се избегнат всички ненужни физически и психически страдания и наранявания. Не трябва да се провежда експеримент там, където има априори основание да вярваме, че ще настъпи смъ.т или увреждане; с изключение, може би, в онези експерименти, където експерименталните лекари също служат като субекти. Степента на риск, който трябва да се поеме, никога не трябва да надвишава степента, определена от хуманитарната важност на проблема, който трябва да бъде решен чрез експеримента. Трябва да се направи подходяща подготовка и да се осигурят подходящи съоръжения за защита на експерименталния субект срещу дори отдалечени възможности за нараняване, увреждане или смъ.т. Експериментът трябва да се провежда само от научно квалифицирани лица. През всички етапи на експеримента трябва да се изисква най-висока степен на умения и грижи от тези, които провеждат или участват в експеримента. По време на експеримента човешкият субект трябва да бъде свободен да приключи експеримента, ако е достигнал физическото или психическото състояние, при което продължаването на експеримента му се струва невъзможно. По време на експеримента отговорният учен трябва да бъде готов да прекрати експеримента на всеки етап, ако има вероятна причина да вярва, в упражняването на добросъвестността, превъзходните умения и внимателната преценка, изисквани от него, че продължаване на експериментът може да доведе до нараняване, увреждане или смъ.т на експерименталния субект.

Отговори
3 0
Ко нящо е вярата

Ко нящо е вярата

17.07.2021 | 23:34

Не верно бе Няма такова нещо Французите са културна нация и вярват на експерти специалисти политици и особено обичат бащицата им Макарон който се грижи за техния живот и просперитет Всеки французин сутрин като се събуди има кроасан каничка с кафе и прясно мляко и чоколад лично от другаря Макарон Гюлнюка предварително му е преведен по банковата му сметка пак от другаря Макарон А Макароновица лично им приготвя обяда и вечерята само дето не може да им ги поднесе лично Та тъй щастливо си живеят французите И пак ви казвам Вярват на специалисти експерти и политици Само едно черно петно имат в историята си Онази песен Марсилезата Онова че са бутнали Бастилията и че машината на мистър Гилотен е работила по интензивно от колкото трябва Ама тогава са били други времена и французите не са вярвали на специалисти експерти социолози и политици Сега вярват

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?