1553
Следвайте ни

Мъск: В Космоса има място за всички

viber icon

В Космоса има място за всички, а сателитите на Starlink не ограничават конкуренцията там. Това каза предприемачът-милиардер Илон Мъск, като добави, че има много повече пространство в орбита, отколкото на повърхността на Земята, а спътниците могат да бъдат поставени на различни височини с интервал от около 10 метра, пише БГНЕС

Изявлението на Мъск идва дни след като китайските потребители на социалните мрежи го заляха с вълна от критики: причината бе, че китайската космическа станция е била принудена да промени курса си, за да избегне удар с два от спътниците на SpaceX. По думите на китайските власти евентуален удар е бил напълно възможен и е щял да коства живота на китайските астронавти.

В отговор на нападките на китайците, които дори обявиха бойкот на колите му Tesla - а китайският пазар е сред най-големите потребители на автомобилите му, - Мъск обяви, че неговата група микросателити Starlink не ограничават конкуренцията в космоса и не пречат на изпълнението на други проекти в орбита.

"Космосът е невероятно огромен, а спътниците са малки", каза Мъск пред Файненшъл Таймс. Той даде пример с 2 милиарда коли, които имат достатъчно място за маневриране на сушата. Мъск казва, че в орбита има много повече пространство. "Въз основа на това ще има достатъчно място за десетки милиарди спътници", смята Мъск.

По-рано вестникът публикува интервю с изпълнителния директор на Европейската космическа агенция (ESA) Йозеф Ашбахер, който обвини SpaceX, че се опитва да зададе свои собствени правила в орбита и да създаде недостиг на орбитални позиции и честоти. Ашбахер призова европейските държави да работят заедно, за да осигурят среда за лоялна конкуренция за своите компании в космоса.

Във вторник китайското външно министерство съобщи, че сателитите Starlink два пъти са се приближили до китайската орбитална станция, застрашавайки живота на китайските астронавти, които са били принудени да предприемат „спешни мерки, за да избегнат сблъсъка“.

Американският астрофизик Джонатан Макдауъл от Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics каза пред вестника, че Мъск значително е преувеличил броя на спътниците, които могат безопасно да бъдат поставени в ниска орбита.

Според учения сложността при определяне на траекторията на полета на спътниците и отчитането на факторите, влияещи върху нея, включително слънчевия вятър, значително ограничава броя на потенциалните орбитални позиции, които вече са твърде малко. Лора Форсик, експерт в НАСА, нарече оценките на Мъск твърде смели, но се съгласи с ръководителя на SpaceX, че досега проблемът се свежда до способността за ефективно и безопасно управляват движението на голям брой спътници в орбита... Изявленията на Ашбахер, каза тя, "се основават на емоции, а не на факти".

Мрежата от сателити на Starlink е предназначена да осигури достъп до Интернет чрез разполагане на голям брой космически кораби с тегло 260 кг. SpaceX изчислява, че изстрелването на общо 11 000 сателита и пускането им в експлоатация ще струва $10 млрд. Компанията уверява, че ще може да осигури широколентов интернет със скорост на трафика от 1 гигабит в секунда, което отговаря на стандарта 5G. От май 2019 г. SpaceX е извела в орбита около 1 900 сателита Starlink.

Китай, британската компания OneWeb и американската Amazon работят върху създаването на своите съзвездия от нискоорбитални спътници.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Отивай

Отивай

30.12.2021 | 16:21

Успех

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?