Следвайте ни

Мъск тества мозъчни чипове върху прасета, бори депресия и слепота

viber icon

Ексцентричният милиардер обещава да разреши проблемите с депресията и слепотата 

Отдаде се на новия си проект Neuralink и разкритикува OpenAI

Новината идва само дни след като OpenAI обявиха, че са постигнали сделка, която ще даде ексклузивни права на Microsoft върху разработката GPT-3. Тя представлява алгоритъм за изкуствен интелект, който спомага за по-лесната двустранна обработка на текст и изказ, за да звучат по-естествено.

Реакциите за сделката в техническите и научните общности бяха по-скоро иронични заради факта, че OpenAI дава ексклузивни права само на една компания. И така на практика противоречи на първоначалната идея, с която Мъск стартира. През ноември 2015 година милиардерът обяви, че OpenAI ще остави отворени за ползване всички свои патенти и разработки. "Тази сделка изглежда като обратното на отворена. OpenAI ("оpen" - отворена - б. а.) практически е превзета от Microsoft", заявява Мъск.    

Повеч​е подробности за сделката не бяха оповестени. Бурната реакция в научните среди обаче доведе до моментален отговор както от OpenAI, така и от Майкрософт. В блога на компанията за изкуствен интелект техническият директор Кевин Скот заяви: "OpenAI ще продължи да има достъп до GPT-3 и ще дава такъв и на други компании през софтуерния си пакет". Пред медиите зад океана пък говорител на Майкрософт заяви, че сделката е за достъп до програмния код на GPT-3, а не за ексклузивно придобиване на правата за ползване на продукта.

Според анализаторите преведено това означава, че компанията, основана от Бил Гейтс, планира да използва части от кода за своите разработки в сферата на изкуствения интелект, но не и да взима самата платформа. Въпреки това недоволството на Мъск остава. Това не е и първият път, когато той критикува OpenAI за действията на компанията. На хартия той все още е част от OpenAI, но по-рано тази година заяви, че "няма контрол" върху нея и има ограничена информация какво прави компанията.

Още през 2018 година Мъск напусна всички ръководни постове в OpenAI и пренасочи голяма част от собственото си финансиране към новия си проект Neuralink. Тогава ексцентричният инвеститор обяви, че вижда много по-голямо поле за развитие и иновации в сферата на взаимодействието между кибертехнологиите и човешката нервна система и мозък, отколкото в развитието на автономен изкуствен интелект.  Големият пробив на Neuralink дойде в края на лятото тази година, когато компанията направи първият си тест върху живо същество на мозъчния чип, който екипът на компанията разработва в последните 4 години.  Така в началото на юни три прасета бяха имплантирани с новата технология на Мъск, а два месеца по-късно бяха направени и първите тестове. 

"Всички сетива - зрението, слухът, допирът, болката - представляват електрически сигнали, изпратени от невроните в мозъка ни. Ако можеш да поправиш тези сигнали, можеш да разрешиш всеки проблем: от загубата на памет до слепотата, глухотата, парализата, депресията, безсънието, екстремната болка, тревожността, зависимостите, дори инсулта и епилепсията. Всички те могат да бъдат разрешени с имплант на Neuralink", заявява предприемачът, известен с компаниите Tesla и SpaceX. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?