49

Мъск ограничава достъпа до интернет сателитите си за украинските дронове

Американската компания "Спейс Екс" (SpaceX) предприе стъпки за ограничаване на достъпа на украинските безпилотни самолети до услугата за сателитна интернет връзка "Старлинк" (Starlink), заяви президентът на компанията Гуин Шотуел, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Има неща, които можем да направим, за да ограничим възможността им да го правят, и сме ги предприели, каза Шотуел пред репортери, помолена да коментира съобщенията, че украинската армия използва връзката, за да направлява дроновете си. Шотуел не уточни какви точно мерки са взети.

"Знаем, че военните на Украйна използват "Старлинк" като средство за комуникация и в това няма никакъв проблем", заяви тя. "Но никога не сме искали системата да бъде използвана за нападателни цели."

Украйна превърна безпилотните летателни апарати в ефективно средство за установяване на местоположението на вражеските позиции, за извършване на обстрели на големи разстояния и за пускане на бомби.

 

Използването на "Старлинк" за дронове излиза извън рамките на споразумението между "Спейс Екс" и украинското правителство, каза Шотуел и добави, че договорът е бил сключен, за да служи за хуманитарни нужди, като например осигуряване на широколентов интернет за болници, банки и семейства, засегнати от руската инвазия.

"Спейс Екс" изпрати за своя сметка на Украйна терминали "Старлинк", чрез които армията ѝ получи достъп до близо 4000 спътника, изстреляни от компанията в ниската околоземна орбита. Правителства, сред които тези на САЩ и Франция, платиха за доставката на още такива терминали, освен доставените за сметка на "Старлинк".

Русия се опита да заглуши сигнала на мрежата, но "Спейс Екс" отвърна с контрамерки за подобряване на софтуера на услугата.

През октомври миналата година компанията SpaceX, собственост на американския милиардер Илон Мъск, уведоми министерството на отбраната на САЩ, че вече не е в състояние да плаща за работата на сателитната комуникационна система Starlink в Украйна. 

„За неопределен период от време не сме в състояние да продължим да предоставяме на Украйна терминали Starlink или да плащаме за експлоатацията на съществуващи терминали“, цитира тогава CNN текста на писмо, което директорът по държавните поръчки на SpaceX е изпратил през септември до Пентагона. 

Сред документите, изпратени до Пентагона, е и неизвестно досега директно искане, отправено до Мъск през юли от командващия украинската армия генерал Валери Залужни, за още почти 8000 терминала Starlink.

Писмото на SpaceX съдържа искане към министерството на отбраната на САЩ да плати доставката на допълнителни терминали Starlink за Киев, както и да финансира работата на системата в интерес на украинските власти и военните. Общо става дума за отпускане на $124 млн. чрез Пентагона до края на тази година, твърдеше CNN.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Дрон убива ранен руски войник

Дрон убива ранен руски войник

09.02.2023 | 22:15

Азери го публикуват в ЮТуб. Войната е мръсно занимание. Освен в изкуството.

Отговори
0 0
Спирайте връзката

Спирайте връзката

09.02.2023 | 14:20

Украйна я използва да убива.

Отговори
4 4
Украiна ползва връзката за защита от Агресора

Украiна ползва връзката за защита от Агресора

09.02.2023 | 17:00

Шизофашист Путлер Сатаната. Слава Украiне !

Отговори
4 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?