4232

Мартин Скорсезе получи почетна награда на „Берлинале“

Самият режисьор е оптимист за бъдещето на киното

Филмовата легенда Мартин Скорсезе получи почетна "Златна мечка" за цялостен принос в киното на фестивала "Берлинале", съобщиха световните осведомителни агенции. 

С филмите, режисирани от Скорсезе през последния половин век, той разви истинска запазена марка, каза режисьорът Вим Вендерс в чест на 81-годишния Скорсезе.

Мартин Скорсезе винаги се е борил за независимост на творческите си идеи. 

След церемонията по връчването по почетната награда на фестивала беше прожектиран филма на Скорсезе от 2006 г. "От другата страна". 

Самият режисьор е оптимист за бъдещето на киното. "Не мисля, че то умира. Трансформира се", каза Скорсезе. "Гласът на отделния човек може да бъде чут както в ТикТок, така и в четиричасов филм, или в двучасов минисериал. Не мисля, че трябва да се страхувам от технологиите." Според него фестивалите като "Берлинале" са мястото, където могат да бъдат открити новите режисьори. 

 

БТА

Скорсезе спомена и начина, по който специалните ефекти във филмите влияят на живота на хората. "Те се отразяват на начина, по който мислите за живота. И може би, ако гледате същия филм 30 години по-късно, ще го видите променен. Всъщност филмът е същият, а вие сте се променили." 

Сред знаковите филми, режисирани от Мартин Скорсезе, са "Шофьор на такси", "Злокобен остров", "Бандите на Ню Йорк". 

През септември 2023 г. Скорсезе беше част от групата режисьри, критикуващи германския културен министър Клаудия Рот в отворено писмо заради обявената от Рот промяна в мениджмънта на "Берлинале". Скоро след това директорският тандем на фестивала Мариете Рисенбек и Карло Шатриан обяви почетната награда на американския режисьор, предаде dariknews.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?