Следвайте ни

Марсиански град расте в пустинята на Дубай СНИМКИ

Шейховете планират до 2117 г. да имат селище на Червената планета

viber icon

Автор Оля Ал Ахмед

Да се хване самолета за Дубай стана нещо обичайно за повечето родни звезди. Не знам за какво ходят всички в емирството, може би за да качат във Facebook или Instagram по една снимка оттам. Аз обаче отидох, за да видя как се строи градчето, напълно имитиращо  планетата Марс, или по-скоро - мечтаната колонизация на Червената планета от хората. За този проект от бъдещето ми разказа моят чичо Ахмед, който и до момента е на изключително висок пост в полицията на Дубай. Именно той и неговата съпруга, университетски преподавател и художник любител, влязоха в ролята на мой гид за това космическо чудо.

Обединените арабски емирства имат мащабен план за стигане до Червената планета, наречен "Марс 2117", който включва изпращане на всъдеход до Луната и изграждане на проектово марсианско селище тук, на Земята. Първата стъпка беше изстрелването през лятото на миналата година на космическата сонда Ал Амал (Надежда) от космодрума "Танегашима" в Япония. 

Крайната цел е изграждане на обитаемо селище на Марс до 2117 г. Това е голямата мечта, по-скоро амбиция, на 72-годишния Мохамед бин Рашид ал Мактум, министър-председател и вицепрезидент на Обединените арабски емирства, както и емир на Дубай. Негов съмишленик в начинанието е роденият през 1961 г. престолонаследник на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян. Идеята звучи налудничаво, но човечеството гледа все по-сериозно към съседната планета през последните години. Ексцентричният милиардер изобретател Илон Мъск планира чрез своята компания SpaceX да изпрати хора до Марс още през 2024 г.

Американският писател Стивън Петранек, автор на „Как ще живеем на Марс", прогнозира, че планетата ще бъде заселена още преди 2037 г. Банкрут препъна амбициозната програма Mars One, чиято цел беше създаване на колония на Червената планета. И докато сроковете за тези проекти все още се сменят и реализацията им не е сигурна, Обединените арабски емирства

може да се окажат първата държава, която ​ще осъществи мечтите за Марс.

Страната вече е сред първите девет в света, които инвестират в космическите науки и планират да ускорят изследванията в тази област.

Имитацията на марсианско селище се нарича Mars Science City. Намира се насред пустинята и обещава да бъде нещо впечатляващо. Ще погълне най-малко 155 млн. долара, които вече са осигурени. 

 Датската архитектурна фирма BIG (Bjarke Ingels Group) проектира този извънземен град върху 177 000 квадратни метра. Ще бъде построен основно от пясък, какъвто има в изобилие и на Марс. Вместо на строителни кранове ще се разчита на 3D принтер. Архитектите предвиждат основните сгради да са огромни елипсоидни куполи от дебело полупрозрачно стъкло. Това е начин да се пропускат възможно най-много слънчева светлина. В градчето ще има жилища, изследователски лаборатории и оранжерии.

Целта на проекта е да се отиграят рисковете, свързани с реално преместване на Марс. А те са много и включват повече от просто прагматични проблеми, като отглеждане на храна или борба с отпадъците. Някои от най-големите препятствия при създаването на обитаем град на Марс са свързани със самата планета. Атмосферата е много тънка и не предлага почти никаква защита от вредните лъчения. Почти не е налично въздушно налягане, което означава, че въпреки средната температура на планетата от 27 градуса по Целзий,

човешката кръв буквално ще кипи на открито.

Очевидно това не са най-добрите условия за изграждане на хуманоидно селище. Наетите за мисията архитекти смятат да се справят с тези предизвикателства чрез изграждането на взаимносвързани жилищни структури. Те ще се конструират под налягане, за да поддържат нормалните функции на човешките тела, и ще бъдат захранвани с кислород.

 В марсианското селище учените и астронавтите ще се обучават да живеят в суровата атмосфера на Марс. В него ще има различни лаборатории за генериране на енергия и вода, за отглеждане на зеленчуци, както и за научни изследвания. Учените ще разполагат с възможността да изпробват различни технологии в условия, които максимално имитират повърхността на Марс. Градът ще разполага и със собствен музей, в който са изложени най-големите постижения на човечеството в Космоса, който да провокира интереса на младите хора към науката.

Веднага след финализирането на проекта

ще се проведе и експеримент с група хора, които да опитат да живеят там в продължение на година

изцяло в „марсиански" условия. Космическият сектор заема централно място в Дубайското авиоизложение с изложби, конференции и изтъкнати лектори. Сред тях беше и бившият астронавт от Аполо 15 Ал Уордън, който почина миналата година.

"Между Марс и пустинята има сходства", казва Рашид ал Заади, стратег по планирането в Космическата агенция на ОАЕ. „Пейзажът в емирствата и почвата са сходни", допълва той.

Сред амбициозните марсиански проекти е и отглеждане на палмови дървета, марули, домати и ягоди на Червената планета.

Когато стигнем там, ще трябва да ядем, казва Ал Заади

Палмата била избрана заради символичните й връзки с региона, а останалите дървета - защото учените вече установили, че те могат да растат на Марс, допълва той. Това може да звучи като фантазия, но намеренията за земеделие в Космоса на ОАЕ са породени от икономически причини. Емирствата, особено Дубай и Абу Даби, опитват да подготвят икономиката си за края на петролната ера. Процесът започна с огромно разрастване на туризма и авиокомпаниите и свързаните с тях услуги. Сега ОАЕ се насочва към науката и високотехнологичния сектор.

„В Персийския залив има 100 милиона млади хора. Искаме те да играят роля в бъдещето и да отнесат региона до следващото ниво", казва Омран Шараф, мениджър в проекта Mars Mission. Населението на ОАЕ е около 9 милиона души, от които само 1.4 милиона са граждани на емирствата. "Целта е да създадем икономика след петрола, основана на знанията и креативността", казва Шараф. "Така че е важно да се утвърдим като научен център. Създадохме много инженери, но не толкова много учени. Проектът Марс е чисто научна мисия", допълва Шараф. След създаването на Космическата агенция на ОАЕ през 2014 г., страната е инвестирала над 5.4 млрд. долара в програмата за овладяване на Червената планета. Това включва сондата до Марс, чийто завършен прототип беше показан на авиоизложението. Тя ще изследва водата и ще преценява атмосферните условия.

И така, до Марс все още не са ме командировали, но до дубайския Марс отскочих и останах зашеметена най-вече от модерното капсуловидно архитектурно решение и от любезното отношение на домакините към обикновения пришълец - журналист от България.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?