2374
Следвайте ни

Мария Габриел с нова кампания: Спортът е здраве, а здравето е нашето бъдеще

viber icon

"Здравословен начин на живот за всички" е новата общоевропейска кампания, която стартира българският еврокомисар Мария Габриел по време на официалното откриване на Европейската седмица на спорта. Инициативата ще се провежда в рамките на две години и ще осигури финансиране в размер на 764,4 милиона евро по програмите „Еразъм+“, „Хоризонт Европа“ и „EU4Health“ в подкрепа на здравословния начин на живот.

"Грижейки се за общественото здраве, инвестираме в бъдещето си. Инициативата "Здравословен начин на живот за всички" е силно послание към европейските граждани за важността на спорта и физическата активност за здравето им. Тя показва, че здравето, спортът, науката, храните и грижата за околната среда са взаимосвързани“, заяви Мария Габриел.

Липсата на физическа активност има отрицателни последици за здравето на хората и за обществото. По данни от последното проучване на Евробарометър, почти половината от европейците не практикуват спорт или физическа активност. Според комисар Габриел е важно не само вниманието към проблема, но и предприемането на конкретни действия от местно до европейско ниво. Българският еврокомисар информира също, че кампанията "Здравословен начин на живот за всички" се основава на три измерения. Първото е свързано с нуждата от по-добра осведоменост за здравословния начин на живот сред населението. Второто набляга на улесняването на достъпа до спорт, физическа активност и здравословно хранене. А третото измерение откроява необходимостта от съвместен подход и общи инициативи между политиките на спорта, здравеопазването, храните, науката и иновациите.

Организациите, желаещи да се ангажират с инициативата, могат да поемат ангажименти за действия онлайн чрез т.нар. Съвет за поемане на ангажименти. Тези действия ще позволят изграждане на нови партньорства в отговор на нуждите на хората към физическа активност и по-добра осведоменост за здравето им.

Мария Габриел обяви и други конкретни мерки за насърчаване на спортната активност на общоевропейско ниво. „Създаваме нова награда „Бъди активен за всички поколения“ („BeActive Across Generations“), с която искаме да подчертаем значението на физическата активност за всички възрасти. Предвиждаме и подкрепа за младежите, желаещи да участват в дейности, които допринасят за популяризиране на физическата активност и спорта чрез Европейския корпус за солидарност. Спортните дейности са ключ към здравословен начин на живот и наша цел е да приобщим възможно най-много европейци към тази мисия“, коментира още българският еврокомисар.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ковидчо:

Ковидчо:

23.09.2021 | 22:12

Изключително рядко гнусна твар!

Отговори
0 0
дигитализиран спортист

дигитализиран спортист

23.09.2021 | 20:38

Калинка Калинкова отново е на друга планета ... Основния критерий за избор на тези позиции е НИКОГА да не си занимавал с дейността, за която те избират. Навремето казваха: "Общи лафове и жълти стотинки всеки може да извади." - Това важи в пълна степен за тази калинка. Довчера беше спец по "Дигитализация", защото дори не знае българската дума за това. Днес е първи спортист на България !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?