2374

Манастирът "Сюмела" привлече половин милион туристи с блестящата си вечерна фасада

Манастирът "Сюмела", един от най-важните места за религиозен туризъм в Турция, привлича вниманието на посетителите и през нощта с блестящия си вид и осветление на стръмния си склон.

АА

Манастирът "Света Богородица" е построен чрез издълбаване на отвесните скали на височина от 300 метра в долината Алтъндере на Карадаг в района Мачка недалеч от черноморския град Трабзон. Той предлага на своите гости живописно изживяване, смесено с природа, история и култура през всички сезони и също така е в предварителния списък на ЮНЕСКО за световно наследство.

АА

Обектът беше затворен за посетители през септември 2015 г. поради опасност от свлачища, а през февруари 2016 г. беше започната реставрация от Министерството на културата и туризма. Обновяването включваше озеленяване, геоложки и геотехнически проучвания и укрепване на скалните образувания. 

АА

След 65% завършеност на проекта, манастирът беше частично отворен за обществеността на 28 юли 2020 г. 

АА

Третият етап от реставрацията, който включва вътрешния двор, беше завършен по-късно и частта беше отворена отново за посетители на 1 юли 2021 г. През това време е бил домакин на близо половин милион посетители.

АА

Извършени са разкопки и реставрационни дейности по почистване на непроучвания досега „гробищен параклис“, така и на „скрития параклис“ с нови стенописи в манастира.

АА

Екипи работят и по заличаването на графитите, надраскани по стенописите в светилището. Докато работата вътре в манастира продължава, се ускори и озеленяването. В този контекст е завършено и външното осветление на манастира.

АА

Сюмела с новото осветление, предложи различна красота през нощта с блестящата си фасада на стръмния склон. Директорът на центъра за култура и туризъм Тамер Ердоган заяви пред Анадолската агенция (AA), че манастирът Сюмела има уникална красота поради местоположението си.

АА

Той обърна внимание на значението на манастира за религиозния туризъм. „В резултат на много внимателна работа на техническия екип на министерството, обновяването на инфраструктурата и осветлението е завършено за около осем месеца."

АА

Според исторически източници много части от манастира Сюмела са били реновирани през 18 век, а някои от стените му са били украсени със стенописи, които са запазени и могат да се видят и днес. С пристрояването на някои големи сгради през 19 век манастирът придобива сегашният си великолепен вид.

АА

Манастирът Сюмела се състои от основната скална църква, няколко параклиса, кухня, монашески стаи, къща за гости, библиотека и аязмо. Стенописите по стените на пещерните параклиси принадлежат към различни периоди, обхващащи от 12-ти до 19-ти век.

АА

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?