46

Малтийската депутатка Роберта Мецола поема Европарламента

Роберта Мецола е избрана за наследник на покойния Давид Сасоли. Това се случва точно на рождения ѝ ден, съобщава „Зюдойче Цайтунг“. Историческият избор е знаков.

Членовете на Европейския парламент избраха 43-годишната Роберта за свой нов председател, като след 2002 г. Парламентът най-накрая има жена, а Мецола е най-младият председател в историята, предава БГНЕС.

Малтийската депутатка Роберта Мецола, която изпълняваше функциите на председател на парламента след смъртта на Сасоли, е член на Европейската народна партия (парламентарна група на християндемократическите и консервативните политически движения).

Мецола бе смятана за водещ кандидат, но пречка за кандидатурата ѝ беше различната позиция на Малта по отношение на абортите в сравнение с други държави от ЕС, където те са забранени.

Мецола се разглежда като типичен европейски политик, за което свидетелства нейната политическа кариера, тясно свързана с институциите на ЕС. Утежняващо обстоятелство е, че е от малка по-нова държава-членка само с шест евродепутати, което ограничава влиянието ѝ върху конкурентите ѝ.

Фактът, че човек от островната държава Малта с нейните 500 000 жители за първи път получава висш пост, е от значение за ЕС: изборът на Мецола е знаков, тъй като за разлика от нейните предшественици Мартин Шулц, Антонио Таяни и Давид Сасоли, тя не идва от голяма държава като Германия или Италия, а е трябвало да направи кариера в Брюксел.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
По-важното е

По-важното е

18.01.2022 | 18:22

Кой и дърпа конците и колко ще ни ограничават още

Отговори
1 1
Все жълти човки,

Все жълти човки,

18.01.2022 | 16:52

излюпени в инкубатора на дълбоката държава.

Отговори
0 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?