Следвайте ни

Малтийската вила на кралица Елизабет става музей

viber icon

Младата принцеса и принц Филип прекарват в резиденцията първите години от брака си, които били най-щастливите

Къщата в Малта, където младоженката принцеса Елизабет и принц Филип са прекарали първите години от брака си, е напът да бъде спасена от разруха. Сега по нея се провеждат масивни ремонти, оценени на 9 милиона лири, преди да бъде отворена за обществеността като музей, разказва сайтът tatler.com.

Вила Гуардамангия е единствената резиденция на кралското семейство извън Великобритания. Но също така и един от първите брачни домове за кралската двойка. Навремето принцеса Елизабет и съпругът й принц Филип успели да живеят относително "нормално" като съпруг и съпруга на това място. Според самата кралица времето, прекарано в тази вила, е било най-щастливото в живота й, това била вила на любовта. 

Двойката живее в малтийската столица в продължение на две години, между 1949 и 1951 г. Имотът всъщност е придобит през 1929 г. от граф Маунтбатън от Бирма, чичо на принц Филип. Той е бил домакин на младата двойка, преди да им я предложи като дом. Разкошната вила от варовик води началото си от 18. век и е развита във вид на летен дворец. Разполага с шест спални, хол, трапезария, кухня, три бани и два гаража. Животът им там е бил освободен от натиска на кралския протокол, а принцесата ежедневно се разхождала из калдъръмените  улици в Морис Минор. В това време съпругът й работел усилено във флота.

След смъртта на баща й Джордж VI през 1952 г. Елизабет е коронована за кралица на Великобритания и животът в Малта остава зад тях.

Днес вилата е порутена. „Трябваше да подпираме фасадата, защото на места заплашваше да се срути. Ще се наложи да сменим някои стени. Има доста работа по сградата, която се разпада през последните няколко десетилетия. Изчисляваме, че реконструкцията й ще струва някъде между 5 и 10 милиона евро и бих казал, че ще бъде по-близо до по-високата цифра", твърди Кенет Гамбин от Heritage Malta.

Планираният проект за възстановяване на вилата е напът да се случи, Малтийското правителство го наблюдава отблизо, след като придоби имота миналото лято. Бившата кралска резиденция ще бъде превърната в музей, който ще изследва връзката на Великобритания с Малта, придобила независимост през 1964 година. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?