Следвайте ни

Малко култура не вреди: Посетете две наши църкви в Одрин

viber icon

Ако сте на пазар в Одрин, отделете време да разгледате и забележителностите му, съветват пловдивчани, които редовно го посещават. Градът е чудесен за разходка и е добре да разгледате поне българските светини в него.

Днес в града живеят едва около двайсет българи. Те са наследници на заселилите се там през 17 в. нашенци. В Одрин има две български църкви, които се поддържат в отлично състояние за разлика от много храмове у нас.

„Св. св. Константин и Елена”  се намира в квартал „Киришхане”. Строежът  започнал през 1869 г. и завършва за шест месеца. След прогонването  на българското население църквата запустяла и се разрушила. До преди 12-ина години  от нея бяха останали само руини. Възстановена бе по стари снимки и документи с активното взаимодействие на двете държави. Открита бе през 2008 г. от Русенския митрополит Неофит. В двора  има паметник на Екзарх Антим I, който бе открит през 2010 г. Дворното пространство е отлично поддържано, красиво и озеленено.

Също за 6 месеца е построена другата ни църква „Св. Вмч. Георги“. Тя е в квартал „Къйък”, който е в другия край на града. Не е трудно да стигнете до храма, тъй  като има указателни табели.

Църквата е строена през 1880 г. Тук са служили и български духовници от България, и български духовници от Истанбул.

В нея сега служи Александър Чакърък, който е завършил семинарията в София. Семейството му е едно от малкото български в Одрин.

Към храма има филиал на свиленградското читалище „Просвета 1970”. Има и етнографска експозиция.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?