46

Максим Миронов: Руската икономика е обречена на регрес

Импортозаместване, с което са захвана Русия след санкциите, продължава да е любимата тема на Путин и обкръжението му. На Международния икономически форум в Санкт Петербург, където участваха основно африканските страни, талибаните и някои от бившите съветски републики президентът на Руската федерация заяви, че заместването на вноса със стоки руско производство върви по план. 

Каналът „Ходорковски лайв” се обърна за мнение към руския икономист Максим Миронов. Той е преподавател в IE Business School. Представяме ви това интервю с малки съкращения.

-      Видим крах на руската икономика няма - ресторанти работят, магазини работят... Възможно ли е изобщо успешно заместването на вноса, както говори Владимир Путин?

-       Импортозаместването е възможно, но точно в обратна посока на това, което говори Путин. То не е това да правиш нещо качествено и по-добро от останалите, а изобщо да правиш нещо, и то с огромна крачка назад в технологията.

Вече виждаме как това работи на ниво автомобилостроене – там стандартите паднаха от Евро 6 до Евро 0, няма вече възглавници за безопасност, няма намалени опасни газове. Ние ще правим лоши и стари машини.

Колите ни ще са по-лоши и много по-опасни. Същото е и с опаковките на млякото и соковете. Може да има някаква опаковка, но тя ще е със съвсем друго качество. Така ще е по всички останали параметри. Може ли Русия да прави компютърни процесори?

Може, но в най-добрия случай те ще изостават поне с 10 години. И ще са не само по-лоши, но и по-скъпи. Заместването на досегашния внос с родно производство върви в посока регрес – връщаме се към производство с 30-40 годишна давност, а в най-добрия – с изоставане от само 10 години. И то невинаги е възможно.

-       Къде импортозамественето е невъзможно дори с цената на регрес?

-       В някои индустрии това е напълно невъзможно. При самолетостроенето е така. Аерофлот вече обяви, че му трябват 300 нови самолета. Такава бройка никой няма да може да направи в Русия при сегашните санкции и страната няма да ги построи никога.

Това е красива фантазия – в следващите 10 години Русия няма да може да произведе никакви самолети – които да могат да летят и да карат пътници. Старите съветски технологии /в самолетостроенето/ са загубени безвъзвратно.

-       Как ще определите оптимизма в речите на Путин на икономическия форум в Санкт Петербург?

-       Не съм голям фен на това да коментирам речите на Путин. От много години той говори само с „бял шум”. Това са неща, които са напълно откъснати от реалността. В едно настроение говори едно, в друго – друго.

„Икономиката трябва да е ефективна, бедността да пада, да повишим качеството на живот…” – това са думи, които нищо не значат. Всички коментатори трябва да спрат да го коментират до момента, в който той каже: Аз съм изморен и си отивам. Всичко друго е така.

Спомнете си как за три месеца промени напълно позициите си за Украйна. Първо беше денацификация и демилитаризация. После се появи мантрата, че Украйна сама трябва да реши как да живее с нацисти. Сега става ясно, че Русия ще анексира територии – ще прави референдум. Сега ни прати и към Петър Първи – ще връща отново руски земи. След 6 месеца ще каже нещо съвсем друго.

Всичко, което говори Путин, трябва да бъде игнорирано. Колкото по-малко му обръщаме внимание, толкова по-добре. Той се надува от секса по телефона, който Макрон му прави и после как всички го обсъждат.

А отношението към него трябва да е като това към лидерите на ЛНР и ДНР –като към терорист. С него може да се говори само за капитулация – всички останали разговори са безсмислени.

-       Премиерът Михаил Мишустин заяви, че в следващите две години в икономиката на ЛНР и ДНР ще влязат 2 трилиона рубли от Русия. Да го сравним с Крим, за който през 2019 казаха,че за 11 години ще бъдат похарчени 1 трилион. Как да се разбира това?

-       Това е красива цифра за пари, които съм убеден, никой няма да извади от джоба си. Крим бе финансиран в сравнително стабилни времена, защото Западът, за съжаление, не въведе за него сериозни санкции след анексията. През това време Русия участваше в търговията, получаваше нефтедолари.

И ако имаше санкции, те бяха меки и понякога на се спазваха. Сега ситуацията е друга – още в април бюджетът на Русия бе в дефицит. В бъдеще ще е още по-зле – само производството на автомобили падна 5 пъти до май. Виждаме колапс по отрасли.

Тоест в Русия няма излишни пари. Дари да напечатате пари и да ги раздадете на предприемачите за да развиват производство, те не могат да направят това, защото вносът е закрит и няма откъде да купят нови машини.

Не може от го*на и трици да правиш сложни машини. Така, че ако напечатате 2 трилиона рубли и ги раздадете някъде, това просто ще доведе до взрив в цените. Сега ни очаква и стагфлация. Тя е много болезнена защото ще има малко стоки заради спрения внос, а парите ще ще има заради нефтедоралите и парите от газа.

Дори да ги дадат тези пари, това ще доведе до рязък дефицит в бюджета скок на цените. Набиулина /Елвира Набиулина - шеф на Руската централна банка – б. р./ и Силуанов /Антон Силуанов - министър на финансите – б. р./ не са идиоти.

Ако Путин трябва да избира в следващите две години между заплатите на своите силовици и армията, и ЛНР и ДНР, той винаги ще избере първите. Всичко това пак е пак неговия „бял шум”. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Соросоядският пропагандатор

Соросоядският пропагандатор

19.06.2022 | 20:06

Да уточним освен англосаксонския свят и колониите му - Европа и Австралия, целия останал свят не е против Русия!

Отговори
3 5
Българин

Българин

19.06.2022 | 18:41

Да ревем ли сега??

Отговори
3 3
И къде е далаверката на Максимчо

И къде е далаверката на Максимчо

19.06.2022 | 17:57

И каква жертвоготовност Другаря Максим икономически аналлизатор стойчески стой във тази разпадаща се сгромолясваща се икономика Ръфа сухар Пие от последните остатъци водка Ходи небръснат и със окъсани дънки щото Берьозка е фалирала и на Максимчо няма кой да му прати от Фашистонг друг кат дънки Ама само къф геройзъм Максимчо Да живееш сред гнилия цоциализъм Нали

Отговори
1 8
Ко Нящу

Ко Нящу

19.06.2022 | 17:20

Щом го казва Максим Ставийски значи е верно и трябва немедлено да му вярваме Така Нека влезне другия Максим Я пък сега Ама той ????Пак чифут ли влиза

Отговори
4 8

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?