965

Макрон загуби тежко вота във Франция, крайнодесните на крачка от пълно мнозинство

Тежък шамар за президента Еманюел Макрон и очаквана убедителна победа на  крайнодесните от "Национален сбор". Това сочат първите резултати от изборите във Франция, според данните на от екзит половете. 

"Национален сбор" получават най-много гласове, следвани от левите от "Нов народен фронт", а коалицията около президента  "Заедно" остава трета. Екзит пол, обявен от BFM TV, дава 33% на Льо Пен, 28,5% на "Нов народен фронт" и 22% на Макрон. Сондаж, публикуван от "Монд", показва същата подредба с малки разлики - 34% за крайнодесните, 28,1% за левите и 20,3% за Макрон. Към 21:49 ч. българско време агенция Ifop дава 34% за крайнодесните, 29,1% за Народния фронт и 22% за коалицията на Макрон.

Изчисления на националния институт Ipsos дават 230-280 депутатски места за "Национален сбор", 125-165 места за лявата коалиция, където са и зелените, 70-100 места за Макрон и "Заедно", макар че от широкия диапазон се вижда, че е твърде рано за такива калкулации.

Първият тур на свиканите изневиделица избори постигна рекордна избирателна активност, като в 17:00 ч. местно време (18:00 ч. българско) достигна 59,39%, което е рекорд за парламентарни избори от 1981 г. насам, а вероятно окончателните данни ще са около 70%. До тези избори се стигна, след като президентът Еманюел Макрон неочаквано разпусна Националната асамблея преди три седмици. Макрон взе това решение след обявяването на резултатите от европейските избори и победата на крайната десница в тях.

Вече има и първи коментари. "Демокрацията си каза думата. Избирателите обявиха, че искат да обърнат нова страница", каза Марин Льо Пен. "Габриел Атал няма да е следващият премиер на Франция", коментира Ерик Кокерел от "Народен фронт" по адрес на действащия министър-председател, излъчен от партията на Макрон. "Поражение за лагера на Макрон", бяха първите думи на крайнолевия Жан-Люк Меланшон.

Макрон призова за "голямо обединение" срещу крайната десница на втория тур на предсрочните парламентарни избори във Франция след седмица, предаде Франс прес, цитирана от нашата БТА. "Високата избирателна активност на първия тур свидетелства за важното значение на това гласуване за всички наши сънародници и за желание да се изясни политическата ситуация", каза Макрон в писмено изявление. "Изправени пред "Националния сбор", настъпи часът за голямо, ясно демократично и републиканско обединение за втория тур", призова той.

Пред привърженици говори и Жордан Бордела, протеже на Марин Льо Пен. Той призова избирателите да останат мобилизирани и на втория тур.

Оливие Фор от социалистическата партия също призова за широко обединение срещу крайнодесните на втория тур. "За пръв път от Втората световна война, страната ни може да бъде управлявана от крайнодесните. Трябва да блокираме "Национален сбор" на втория тур", коментира той.

Марин льо Пен е името, което изниква в съзнанието при всяка споменаване на френската крайнодясна партия „Национален сбор“, но нейното протеже Жордан Бардела може да се окаже на една от най-могъщите позиции във Франция след предсрочните избори.

Бардела се издига в йерархията на евроскептичната и антиемигрантска партия „Национален сбор“, за да стане неин председател през 2022 г. Младостта, външният му вид и ловкостта му в социалните медии му помагат да привлече по-младите избиратели.

Скоро той може да стане министър-председател, ако „Национален сбор“ спечели абсолютно мнозинство на предстоящите парламентарни избори – а той е само на 28 години.

Издигането на Бардела от говорител на партията през 2017 г. до неин председател в рамките на пет години е забележително за човек, който е само на 28 години. CNBC разказва за Бардела и неговото стремително издигане, предава БГНЕС.

Роден е през 1995 г. в Дранси в северното парижко предградие Сена Сен Дени – район, превърнал се в синоним на лишения, висока престъпност и неадекватни общински жилища. Бардела е единствено дете на родители от италиански произход, въпреки че дядото на баща му е алжирец.

Бардела има отлични постижения в областта на икономиката и социалните науки в частен колеж, а на 16-годишна възраст се присъединява към Националния сбор – тогава известен като „Национален фронт“. След това учи в парижкия университет Сорбона, но прекъсва, за да се съсредоточи върху политиката.

Бардела често възхваляваше произхода си от средната класа, за да се хареса на избирателите, казват експерти, като се насочва по-специално към тези, които може да са участвали в неотдавнашните антиправителствени протести на „жълтите жилетки“ срещу нарастващите разходи за живот и икономическото неравенство.

Политическите коментатори посочват, че бащата на Бардела всъщност е бил успешен бизнесмен, който е живял в богаташкото предградие Монморанси, където Бардела прекарва голяма част от детството си, след като родителите му се развеждат. Бардела и „Национален сбор“ обаче са се възползвали максимално от неговия „скромен произход“.

Издигането на Бардела става под егидата на лидера на партията Марин Льо Пен, а според информацията той е попаднал в полезрението ѝ, след като се е срещал с дъщерята на неин близък приятел и довереник Фредерик Шатийон. Всъщност, според сведенията в рамките на няколко седмици след запознанството си с Льо Пен през 2017 г. той е станал говорител на партията. Две години по-късно става член на Европейския парламент (ЕП), а през 2022 г. е избран за председател на партията.

Бързото издигане на Бардела в партията му спечелва прозвището „лъвчето на Льо Пен“, но вероятно е стратегически ход на ветерана политик в опит да модернизира партията и да привлече нови избиратели.

Млад и (според някои) красив политически лидер, които е популярен в социалните медии – Бардела има 1,6 млн. последователи в ТикТок – омекоти имиджа и репутацията на крайнодясната партия и повиши популярността и привлекателността на партията сред по-младите хора и жените избиратели. Феноменът дори е наречен „Бардела мания“, тъй като стотици млади жени посещават предизборни прояви, за да зърнат младия политик на сцената.

Бардела е казал на избирателите, че ще „възстанови реда“, ще ограничи имиграцията и ще се справи с престъпността, но той и Льо Пен отстъпиха от някои от най-яростните обещания и реторика, от извеждането на Франция от НАТО, например, и смекчиха традиционно проруската позиция на партията. Той заяви, че все още ще подкрепя пращането на оръжия за Украйна, но не и разполагането на сухопътни войски, каквато възможност предложи Макрон.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?