Следвайте ни

Макрон се обяви срещу паспортите за ваксинация

viber icon

Въвеждането на паспорти за ваксинация, което искат някои страни като Гърция, няма да бъде справедливо към младите хора, заяви късно снощи френският президент Еманюел Макрон след края на първия ден от видеоконферентната среща на Европейския съвет за мерките срещу коронавируса, в която участва и българският премиер Бойко Борисов.

"Младежите са на опашката на програмите за ваксинация, това може де факто да забрани на младите да пътуват по време на летните отпуски", каза той, цитиран от Ройтерс и БТА.

Подкрепа за ваксинационните паспорти, с които гражданите на ЕС да могат да пътуват без ограничения между държавите членки, изрази освен Гърция, за която туризмът е много важен, и Австрия. Противници на тази идея бяха Германия и Франция. И двата лагера имат привърженици сред другите държави, чието съотношение на силите пролича  на виртуалния Европейски съвет.

След като лидерите на страните от ЕС се споразумяха да ускорят производството и доставката на ваксини, Макрон добави, че самият той е готов да приеме да му бъде поставена ваксина на "Астра Зенека", ако това му бъде предложено, когато дойде неговият ред.

"Предвид последните научни проучвания, ефективността на ваксината на "Астра Зенека" беше доказана", посочи той.

По-рано тази година Макрон предизвика смайване във Великобритания, като заяви, че разработената от "Астра Зенека" и Оксфордския университет ваксина е "почти неефективна" при лицата над 65-годишна възраст.

Френският президент заяви също, че Астра Зенека не е изпълнила поетите ангажименти за доставки и лидерите на ЕС оказват натиск над компанията да навакса пропуснатото. Според Макрон обаче механизмът за контрол на износа на ваксини не трябва да се използва за забрана на износа им, защото това би било контрапродуктивно.

Коментари (3)

Тошко

Тошко

26.02.2021 | 11:05

Аз съм срещу разделението на хората: "На ваксинирани, срещу не ваксинирани"! Ваксината е временно предпазно средство.

Отговори
7 0
Наблюдава  се!

Наблюдава се!

26.02.2021 | 10:26

Нещо парадоксално. Лелеещите за пазарна икономика започват да пропагандират преимуществата на плановата икономика!?

Отговори
4 2
Дали  това  е  хубаво!

Дали това е хубаво!

26.02.2021 | 10:19

Колкото глави толкова и мнения.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?